Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

ΟΧΙ του ΣτΕ στην νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων





Σημαντική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ζήτημα της νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων, χαρακτηρίζει αντισυνταγματική τη νομιμοποίησή τους, με όποιον τρόπο κι αν επιχειρηθεί.

Με την απόφασή του αυτή (3500/2009), το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο  κρίνει ότι πρέπει να κατεδαφιστούν άμεσα από τους ημιυπαίθριους χώρους, τοιχοποιίες, τζαμαρίες και άλλες κατασκευές με τις οποίες οι χώροι αυτοί μετατρέπονται σε ωφέλιμους - κατοικήσιμους.

Σύμφωνα με το ΣτΕ:

* Η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων προσκρούει σε μια πλειάδα συνταγματικών διατάξεων.

* Είναι αντισυνταγματική η νομιμοποίηση της νέας γενιάς των αυθαιρέτων εντός και εκτός σχεδίου πόλεων που κτίστηκαν μετά την 31 Ιανουαρίου 1983, που άρχισε η ισχύς του νόμου 1337/1983, τα οποία έπρεπε ήδη να είχαν κατεδαφιστεί.

Η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων έχει ως συνέπεια τη χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, τη νόθευση και συνεχή ανατροπή του εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδιασμού.

* Αντιβαίνει στις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου και του σεβασμού και προστασίας της αξίας του ανθρώπου, εφόσον θεμελιώδης επιδίωξη του κράτους δικαίου είναι η πραγμάτωση του Δικαίου στην Πολιτεία, που πρωτίστως επιτυγχάνεται με τη διαφύλαξη του κύρους του νόμου.

* Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου, που αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας, επιβάλλουν στο Κράτος την υποχρέωση να εγγυάται υπέρ των πολιτών την πιστή εφαρμογή των νόμων, να προασπίζει τα νομίμως και όχι παρανόμως κτηθέντα από τους πολίτες αγαθά.

* Ειδικότερα, στη συνταγματική αρχή της ισότητας αντιβαίνει, διότι θέτει σε μειονεκτική μοίρα, έναντι εκείνων των οποίων οι ανεγερθείσες ή διαρρυθμισθείσες οικοδομές είναι αυθαίρετες, τους νομοταγείς πολίτες που έχουν ιδιοκτησία στην ίδια περιοχή και οι οποίοι θα υφίστανται του λοιπού στο διηνεκές τις δυσμενείς πολεοδομικές συνέπειες των αυθαίρετων κατασκευών των γειτόνων τους.

* Σημειώνεται ότι δεν ασχολήθηκε ευθέως το Συμβούλιο της Επικρατείας με το «νόμο Σουφλιά», αλλά έφθασε στη σημαντική απόφασή του εκδικάζοντας άλλη απόφαση που αφορά αυθαίρετη κατασκευή στην Εκάλη (παλαιό ξενοδοχείο επί της οδού Θησέως 101-103).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου