Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Η λίστα με τα επιτρεπόμενα προιόντα στα σχολικά κυλικεία

Ο Πρόεδρος της
Ένωσης
Καταναλωτών
Ελλάδος
Μιχάλης
Τσιφάκης
Η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας κάνει γνωστό ότι τα σχολικά κυλικεία οφείλουν να διαθέτουν προς πώληση στους μαθητές τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συγκεκριμένα προϊόντα που έχουν ως βάση την μεσογειακή διατροφή.



 

1. Σάντουϊτς – τόστ τυποποιημένα. Με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό. Συνιστάται ολικής αλέσεως. Με τυρί ή και γαλοπούλα. Από τα λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας. Χωρίς μαγιονέζα. Δεν συνιστάται η προσθήκη βουτύρου ή μαργαρίνης. Αν προστεθεί μαργαρίνη τότε η περιεκτικότητά της σε trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.
2. Απλά αρτοσκευάσματα. Όλα τα απλά αρτοσκευάσματα (άρθρο 113 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, Γενικό Χημείο του Κράτους, 1998) : όπως οι φρυγανιές, τα αρτίδια, τα φρατζολάκια, τα σησαμένια κουλούρια, τα παξιμάδια, τα κριτσίνια (αν περιέχονται λιπαρές ουσίες τα trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 2% των ολικών λοπιδίων) σε ατομική συσκευασία (έως 50 γρ.)
3. Διάφορα αρτοσκευάσματα. (άρθρο 114 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, Γενικό Χημείο του Κράτους, 1998). Από την κατηγορία αυτή επιτρέπονται μόνο τα παρακάτω :
Α. Σταφιδόψωμο, σε ατομική συσκευασία (έως 60 γρ.)

Β. Μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία (έως 60 γρ.)


Γ. Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60 γρ.) με τις παρακάτω προδιαγραφές :


1. Η περικτικότητά τους σε trans λιπαρά να μην υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.


2. Ανά 100 γραμμάρια προϊόντος : α) η ζάχαρη να μην υπερβαίνει τα 10 γρ., β) τα ολικά λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 10 γρ., γ) τα κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 5 γρ. και δ) το νάτριο να μην υπερβαίνει τα 0,5 γρ.


Δ. Τυρόπιτα – σπανακόπιτα, (βάρους έως 200 γρ.). Με τυρί φέτα ή κασέρι.

4. Γιαούρτι «παντός τύπου», χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες. Συνιστάται γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.

5. Φρέσκα φρούτα (μήλο, αχλάδι), καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία.



6. Ξηρά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι), σε ατομική συσκευασία (έως 50 γρ.).
 7. Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, σε ατομική συσκευασία (έως 250ml για το γάλα με κακάο, έως 330ml για το σκέτο γάλα). Συνιστάται γάλα χαμηλό σε λιπαρά.

8. Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών και έως 150ml.

9. Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία (έως 330ml).



10. Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.

11. Καφές και αφεψήματα μόνο για το προσωπικό.

Κατάλογος προϊόντων που θα διατίθενται από τα σχολικά κυλικεία των Γυμνασίων και Λυκείων.
1. Σάντουϊτς – τόστ τυποποιημένα. Με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό. Συνιστάται ολικής αλέσεως. Με τυρί ή και γαλοπούλα. Από τα λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας. Χωρίς μαγιονέζα. Δεν συνιστάται η προσθήκη βουτύρου ή μαργαρίνης. Αν προστεθεί μαργαρίνη τότε η περιεκτικότητά της σε trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.


2. Απλά αρτοσκευάσματα. Όλα τα απλά αρτοσκευάσματα (άρθρο 113 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, Γενικό Χημείο του Κράτους, 1998) : όπως οι φρυγανιές, τα αρτίδια, τα φρατζολάκια, τα σησαμένια κουλούρια, τα παξιμάδια, τα κριτσίνια (αν περιέχονται λιπαρές ουσίες τα trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 2% των ολικών λοπιδίων) σε ατομική συσκευασία (έως 50 γρ.)


3. Διάφορα αρτοσκευάσματα. (άρθρο 114 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, Γενικό Χημείο του Κράτους, 1998). Από την κατηγορία αυτή επιτρέπονται μόνο τα παρακάτω :


Α. Σταφιδόψωμο, σε ατονική συσκευασία (έως 60 γρ.)


Β. Μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία (έως 60 γρ.)


Γ. Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60 γρ.) με τις παρακάτω προδιαγραφές :


1. Η περικτικότητά τους σε trans λιπαρά να μην υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.


2. Ανά 100 γραμμάρια προϊόντος : α) η ζάχαρη να μην υπερβαίνει τα 10 γρ., β) τα ολικά λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 10 γρ., γ) τα κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 5 γρ. και δ) το νάτριο να μην υπερβαίνει τα 0,5 γρ.


Δ. Τυρόπιτα – σπανακόπιτα, (βάρους έως 200 γρ.). Με τυρί φέτα ή κασέρι.


4. Γιαούρτι «παντός τύπου», χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες. Συνιστάται γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.


5. Φρέσκα φρούτα (μήλο, αχλάδι), καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία.


6. Ξηρά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι), σε ατομική συσκευασία (έως 50 γρ.).


7. Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, σε ατομική συσκευασία (έως 250ml για το γάλα με κακάο, έως 330ml για το σκέτο γάλα). Συνιστάται γάλα χαμηλό σε λιπαρά.


8. Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών και έως 150ml.


9. Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία (έως 330ml).


10. Ξηροί καρποί, ανάλατοι, σε ατομική συσκευασία (έως 50 γρ.).


11. Μέλι σε ατομική συσκευασία.


12. Χαλβάς και παστέλι (παντός τύπου), σε ατομική συσκευασία (έως 50 γρ.).


13. Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση, σε μικρή συσκευασία (έως 30 γρ.).


14. Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.


15. Καφές και αφεψήματα μόνο για το προσωπικό.
Κατάλογος προϊόντων που θα διατίθενται από τα σχολικά κυλικεία των Νυχτερινών Σχολείων.

1. Σάντουϊτς – τόστ τυποποιημένα. Με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό. Συνιστάται ολικής αλέσεως. Με τυρί ή και γαλοπούλα. Από τα λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας. Χωρίς μαγιονέζα. Δεν συνιστάται η προσθήκη βουτύρου ή μαργαρίνης. Αν προστεθεί μαργαρίνη τότε η περιεκτικότητά της σε trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.


2. Απλά αρτοσκευάσματα. Όλα τα απλά αρτοσκευάσματα (άρθρο 113 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, Γενικό Χημείο του Κράτους, 1998) : όπως οι φρυγανιές, τα αρτίδια, τα φρατζολάκια, τα σησαμένια κουλούρια, τα παξιμάδια, τα κριτσίνια (αν περιέχονται λιπαρές ουσίες τα trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 2% των ολικών λοπιδίων) σε ατομική συσκευασία (έως 50 γρ.)


3. Διάφορα αρτοσκευάσματα. (άρθρο 114 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, Γενικό Χημείο του Κράτους, 1998). Από την κατηγορία αυτή επιτρέπονται μόνο τα παρακάτω :


Α. Σταφιδόψωμο, σε ατομική συσκευασία (έως 60 γρ.)


Β. Μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία (έως 60 γρ.)


Γ. Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60 γρ.) με τις παρακάτω προδιαγραφές :


1. Η περικτικότητά τους σε trans λιπαρά να μην υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.


2. Ανά 100 γραμμάρια προϊόντος : α) η ζάχαρη να μην υπερβαίνει τα 10 γρ., β) τα ολικά λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 10 γρ., γ) τα κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 5 γρ. και δ) το νάτριο να μην υπερβαίνει τα 0,5 γρ.


Δ. Τυρόπιτα – σπανακόπιτα, (βάρους έως 200 γρ.). Με τυρί φέτα ή κασέρι.

4. Γιαούρτι «παντός τύπου», χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες. Συνιστάται γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.


5. Φρέσκα φρούτα (μήλο, αχλάδι), καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία.


6. Ξηρά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι), σε ατομική συσκευασία (έως 50 γρ.).


7. Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, σε ατομική συσκευασία (έως 250ml για το γάλα με κακάο, έως 330ml για το σκέτο γάλα). Συνιστάται γάλα χαμηλό σε λιπαρά.


8. Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών και έως 150ml.


9. Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία (έως 330ml).


10. Ξηροί καρποί, ανάλατοι, σε ατομική συσκευασία (έως 50 γρ.).


11. Μέλι σε ατομική συσκευασία.


12. Χαλβάς και παστέλι (παντός τύπου), σε ατομική συσκευασία (έως 50 γρ.).


13. Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση, σε μικρή συσκευασία (έως 30 γρ.).


14. Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.


15. Καφές και αφεψήματα μόνο για το προσωπικό.


Ε. Τα προαναφερόμενα είδη, μπορούν να διατίθενται όλα ή τμηματικά, κατά την κρίση των υπευθύνων οργάνων για την καλή λειτουργία των σχολικών κυλικείων.

ΣΤ. Απαγορεύεται αυστηρά η διάθεση άλλων μη προβλεπόμεων από την παρούσα προϊόντων.
Κατάλογος προϊόντων που θα διατίθενται από τα σχολικά κυλικεία των Δημοτικών Σχολείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου