
Η καθημερινή κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών είναι ωφέλιμη για πολλά πράγματα, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες, όμως δεν φαίνεται τελικά να προστατεύει ιδιαίτερα από τον καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος για καρκίνο έχει τελικά περισσότερη σχέση με το πόσο τρώει κανείς και πίνει, παρά με το τι τρώει. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μόνοι παράγοντες που σίγουρα επιδρούν στον καρκίνο, είναι η κατανάλωση αλκοόλ και η παχυσαρκία, καθώς επίσης ο καπνός. Ενώ το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο μέχρι και 50 φορές, η κατανάλωση ακόμα και μεγάλων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών δεν φαίνεται να μειώνει αυτό τον κίνδυνο περισσότερο από 10% το πολύ.
Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι παρά τις συστάσεις των γιατρών οι άνθρωποι να τρώνε τουλάχιστον πέντε μερίδες αυτής της τροφής, ώστε να διατηρείται ο οργανισμός τους υγιής, αυτή η διατροφή δεν φαίνεται να επιφέρει κάποια άξια λόγου μείωση στον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου. Όπως είπε ο καθηγητής Κι, ενώ υπάρχουν αναμφισβήτητα οφέλη από τη διατροφή με φρούτα και λαχανικά, δεν υπάρχουν ακόμα πειστικά στοιχεία που να δείχνουν ότι μια τέτοια διατροφή προστατεύει και από τον καρκίνο.
Οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή επιδημιολογίας Τιμ Κι του τμήματος κλινικής ιατρικής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα καρκίνου "British Journal of Cancer", σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", επαναξιολόγησαν έρευνες, οι οποίες αφορούν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση φρούτων-λαχανικών και στην εμφάνιση καρκίνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου