Διερευνητικές συνομιλίες με το Ισραήλ έχει αρχίσει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στη συνεργασία για τη μεταφορά κοιτασμάτων φυσικού αερίου - που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην περιοχή Λεβιάθαν του Ισραήλ - σε αγορές της Ευρώπης.
Αυτό ακριβώς δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Ελληνας υπουργός Επικρατείας, κ. Χάρης Παμπούκης, ο οποίος συζήτησε την εν λόγω ιδέα στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Ισραήλ την προηγούμενη εβδομάδα με σκοπό την ανάπτυξη δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. «Το Ισραήλ ανακάλυψε μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Αυτό που προσπαθούμε τώρα να δούμε είναι πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η Ελλάδα ως κέντρο διακομετακομιστικό και παροχής υπηρεσιών, εφόσον αποτελεί φυσική δίοδο προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη», ανέφερε στη συνέντευξή του.
Ο κ. Παμπούκης τόνισε ωστόσο ότι έχουν γίνει μόνο διερευνητικές συζητήσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν, η ανακάλυψη των οποίων ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα και εκτιμάται ότι διαθέτουν περί τα 16 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Εχει επίσης ήδη ανακοινωθεί ότι το Ισραήλ συζητά πιθανή συνεργασία με την Κύπρο στον χώρο του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ο Ελληνας υπουργός προσέθεσε δε, ότι έχει διοριστεί συντονιστής της Ελλάδας για τις σχέσεις με το Ισραήλ, καθώς και για την αναζήτηση στρατηγικών επενδύσεων από την Κίνα, το Κατάρ και τη Γαλλία.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ξένους επενδυτές προκειμένου να βοηθήσουν την οικονομία της, η οποία συρρικνώθηκε περισσότερο από 4% το 2010, καθώς εφαρμόζει δρακόντεια μέτρα λιτότητας στο πλαίσιο του σχεδίου που συμφωνήθηκε με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ πέρυσι το Μάιο για την χορήγηση του πακέτου διάσωσης. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν από 6,9 δισ. ευρώ το 2006 σε 4,5 δισ. ευρώ το 2009, σύμφωνα με στοιχεία για τις ελληνικές επενδύσεις.
Ο κ. Παμπούκης αναφέρθηκε επίσης και στις συζητήσεις του με το Κατάρ για πιθανή επένδυση σε πρόγραμμα αξίας που υπολογίζεται ανάμεσα στα 5 έως 7 δισ. ευρώ για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. «Δεν κρύβω ότι συζητάμε για το θέμα αυτό με το Κατάρ το οποίο εκδηλώνει ενδιαφέρον, όμως δεν έχουμε ακόμη φθάσει στο σημείο να μελετήσουμε εάν η επένδυση θα είναι κερδοφόρος», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Ελληνας υπουργός είπε ακόμη ότι η Κίνα, η οποία προσφέρθηκε πέρυσι να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα, εξετάζει την ιδέα δημιουργίας τοπικού ταμείου για επενδύσεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της China Development Bank.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου