Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012

Η Ισπανία κόβει εισιτήριο για την... Τρόικα

Μισό βήμα πριν ζητήσει και επίσημα βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Ισπανία, καθώς τα προβλήματα των καταχρεωμένων ισπανικών περιφερειών αλλά και των τραπεζών της τείνουν να μετατραπούν σε εφιάλτη χωρίς τέλος.
Την ίδια ώρα, η Ευρωζώνη μπαίνει όλο και περισσότερο στη δίνη της κρίσης με τη Γερμανία από τη μία και τον νέο γαλλοιταλικό άξονα από την άλλη να ερίζουν για το τι πρέπει να γίνει.
Μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, η Ισπανία θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο τέταρτος πελάτης της Τρόικα, αν τελικά επικρατήσει η λογική της Γερμανίας που θέλει την ισπανική κυβέρνηση να ζητάει επίσημα βοήθεια από την Τρόικα, όπως έκαναν οι υπόλοιπες τρεις χώρες. Μάλιστα το ΔΝΤ φέρεται να υπολογίζει ήδη πόσα λεφτά θα χρειαστεί η Ισπανία, με τις πιο μετροπαθείς εκτιμήσεις να μιλούν για 40 δισ. ευρώ, ενώ άλλοι αναλυτές ανεβάζουν το ύψος της βοήθειας στα 80 δισ. ευρώ. 
Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση Ραχόι δήλωνε αποφασισμένη να μην έχει την ίδια πορεία με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ωστόσο όλο και περισσότερα δημοσιεύματα του Τύπου εμφανίζουν την Ισπανία έτοιμη να καταφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και να ζητήσει βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Reuters το οποίο φτάνει στο σημείο να μιλά για προσφυγή ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Στο δημοσίευμα του Reuters, μάλιστα, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η ανακοίνωση από τον Ισπανό πρωθυπουργό ή τον υπουργό Οικονομικών θα γίνει το Σάββατο. Αμέσως μετά θα γίνει τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου