Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012

Και επίσημα η Ισπανία στο μηχανισμό!

Επισήμως πλέον η Ισπανία είναι η τέταρτη χώρα που θα λάβει κοινοτικούς πόρους, ωστόσο σημειώνεται πως η κίνηση αυτή δεν αποτελεί διάσωση της χώρας αλλά οικονομική βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσθει η τραπεζική κρίση.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος προέβη σε συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας πως θα χορηγηθεί ευρωπαϊκή βοήθεια προς τη Μαδρίτη προκειμένου να κεφαλαιοποιγηθούν οι τράπεζες.
Ο κ. ντε Γκίντος ξεκαθάρισε πως τα χρήματα αυτά τα οποία θα εκταμιευθούν μέσω ειδικού λογαριασμού για την Ισπανία δεν αποτελούν «διάσωση» (bailout) αλλά οικονομική βοήθεια. Για αυτό το λόγο ο Ισπανός υπουργός δεν εξειδίκευσε ούτε το ποσό αλλά ούτε και τα μέτρα που θα λάβει η χώρα του προκειμένου να θωρακίσει το χρηματοπιστωτικό τομέα.
Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ωστόσο κάνουν λόγο για ένα πιο «ελαφρύ» (lite) Μνημόνιο, το οποίο η Μαδρίτη θα κληθεί να εφαρμόσει υπό την διακριτική επίβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup αναμένεται αξιολόγηση των ισπανικών αναγκών από την Κομισιόν, την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) και το ΔΝΤ ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε  ότι η οικονομική στήριξη στην Ισπανία θα φτάσει έως  τα 100 δισ. ευρώ.
Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται η ανάγκη η Ισπανία να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για τον χρηματοπιστωτικό της τομέα καθώς και μεταρρυθμίσεις που θα απορρέουν από το πακέτο διάσωσης και θα έχουν οριζόντιο δομικό χαρακτήρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου