Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Βάζουν την Κύπρο στο μηχανισμό!

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει στην Κύπρο, με δημοσιεύματα του Τύπου να κάνουν λόγο για άμεση προσφυγή της χώρας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ακόμα και τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου αναφέρουν ότι η Λευκωσία έχει ήδη γνωστοποιήσει στις Βρυξέλλες την πρόθεσή της να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης και πηγές της Κομισιόν δηλώνουν πως η προσφυγή θα υλοποιηθεί «εντός 24ώρων».
«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι η Κομισιόν δεν έχει λάβει ακόμα οιαδήποτε ένδειξη αιτήματος για εισδοχή της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης.
Ωστόσο οικονομικοί αναλυτές αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η προσφυγή θα πρέπει να γίνει άμεσα, ακολουθώντας το ισπανικό παράδειγμα και πάντως πριν τις ελληνικές εκλογές της Κυριακής.
Η αφορμή που πυροδότησε την πολιτική θύελλα ήταν η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Βάσου Σιαρλή, ότι το όποιο πιθανό αίτημα για οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους δεν θα αφορούσε μόνο την άμεση ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά πιθανώς να συμπεριλάβει και ευρύτερες δημοσιονομικές ανισορροπίες.
Παρόλα αυτά η επίσημη στάση της Λευκωσίας αλλά και του ΑΚΕΛ είναι ότι μια ενδεχόμενη προσφυγή θα αφορά μόνο τις τράπεζες και όχι τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
Σε τηλεγράφημά του, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλείται έγκυρη πηγή του κυπριακού Υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για προσφυγή της Κύπρου τα προσεχή εικοσιτετράωρα στον Μηχανισμό Στήριξης.
Την Τρίτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Δημήτρη Χριστόφια, ωστόσο ο Κύπριος πρόεδρος δεν προέβη σε κάποια σημαντική δήλωση ή διάγγελμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου