Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Στην τελική φάση ο διαγωνισμός για την τηλεματική στις αστικές συγκοινωνίες

Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο διαγωνισμός για την τηλεματική στις αστικές συγκοινωνίες, καθώς, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, εγκρίθηκαν από την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ τα τεύχη για την τελική φάση του διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη, χρηματοδότηση, εγκατάσταση, υποστήριξη λειτουργίας, συντήρηση και τεχνική διαχείριση ενός ολοκληρωμένου συστήματος πληροφόρησης επιβατών και διαχείρισης στόλου για τις «Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ» με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση δικτύου 1.000 «έξυπνων» στάσεων σε όλη την περιοχή εξυπηρέτησης του ΟΑΣΑ Οι επιβάτες θα πληροφορούνται τον χρόνο διέλευσης των οχημάτων από τις οθόνες, που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις, καθώς και από το κινητό τους τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.
Προβλέπεται επίσης, η δημιουργία κέντρου ελέγχου από όπου θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η λειτουργική κατάσταση του συστήματος συγκοινωνιών και θα γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τον καλύτερο συντονισμό και βελτιστοποίηση του συγκοινωνιακού έργου.
Χρονοδιάγραμμα
Η συνολική διάρκεια της σύμπραξης είναι 12 έτη, εκ των οποίων δύο για την κατασκευή των υποδομών και δέκα έτη για τη λειτουργία, συντήρηση και τεχνική διαχείριση του έργου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 52 εκατ. ευρώ (καθαρά παρούσα αξία των συνολικών πληρωμών διαθεσιμότητας).
Το δημόσιο θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής του έργου κατά ανώτατο ποσοστό 40%. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται η αξιοποίηση κοινοτικών πόρων μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ.

Για το έργο υπενθυμίζεται ότι έχουν εγκριθεί οι υποψηφιότητες των παρακάτω εταιρειών:
INTRACOM IT SERVICES – INTRACOM ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – UNISYSTEMS
ELSAG DATAMAT – SWARCO
G4S HELLAS HOLDING – G4S TELEMATIX
ERICSSON HELLAS
ΑΤΕΣΕ

Στις αμέσως επόμενες ημέρες θα προσκληθούν οι επιλεγέντες υποψήφιοι για την παραλαβή των τευχών και την επίσημη έναρξη του διαγωνισμού. Η διαβούλευση με τους εγκεκριμένους υποψηφίους ώστε να διαμορφωθούν οι τελικοί οροί του διαγωνισμού και οι δεσμευτικές προσφορές του θα κατατεθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Θα ακολουθήσουν η ανακήρυξη αναδόχου και η υπογραφή σύμβασης ανάλογα με τον αριθμό ενδεχομένων ενστάσεων (Απρίλιος – Οκτώβριος 2013) και η κατασκευή και τμηματική έναρξη λειτουργίας του έργου (2013-2015).

Ηλεκτρονικό εισιτήριο - Μπάρες
Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται επίσης η έγκριση για την τελική φάση του διαγωνισμού για το αυτόματο σύστημα κομίστρου (ηλεκτρονικό εισιτήριο). Η κατακύρωση του έργου τοποθετείται χρονικά εντός του 2013.
Το νέο σύστημα θα επιτρέπει αφενός το κλείσιμο του Μετρό με μπάρες και αφετέρου την αξιοποίηση των πλέον συγχρόνων τεχνολογιών για την τιμολόγηση των υπηρεσιών και την συλλογή του κομίστρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου