Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Το αρχείο Καβάφη στο Ιδρυμα Ωνάση

Την απόκτηση του αρχείου του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κ.Π. Καβάφη ανακοίνωσε το Ίδρυμα Ωνάση, στο πλαίσιο της κοινωφελούς του δράσης.

Πρόκειται για μια ενέργεια εθνικής σημασίας, σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς. Στόχοι του Ιδρύματος είναι να αποτελέσει το αρχείο σημείο αναφοράς και ανοιχτής πρόσβασης για το ευρύ κοινό και να υποστηρίξει τον διεθνή χαρακτήρα της ποίησης και της προσωπικότητας του Καβάφη. Οι στόχοι αυτοί πρόκειται να πραγματωθούν στο πλαίσιο μιας σύγχρονης προσέγγισης του έργου του Καβάφη που θα επιτρέψει την περαιτέρω πρόκληση του ενδιαφέροντος των νεότερων γενεών, την αξιοποίηση των νέων μέσων και την εκπαίδευση των μη μυημένων.
Μοναδική περίπτωση στα ελληνικά γράμματα
Το αρχείο, το οποίο αποτελεί μια μοναδική περίπτωση στα ελληνικά γράμματα, περιλαμβάνει ανυπολόγιστης αξίας χειρόγραφα, καθώς και προσωπικά αντικείμενα του Κωνσταντίνου Καβάφη. Πιο συγκεκριμένα, στο αρχείο εμπεριέχονται: α) ποιήματα (πρωτότυπα, μεταφράσεις, σχόλια σε ποιήματα κ.λπ.), β) πεζά λογοτεχνικά και φιλολογικά, γ) ιδιωτικά (αλληλογραφία, ημερολόγια, δημόσιος και κοινωνικός βίος κ.λπ.), δ) αρχείο Αλεξανδρινής Τέχνης (του περιοδικού που εξέδιδε ο ποιητής) και ε) αρχείο Σεγκόπουλου (αρχειακά κατάλοιπα σχετικά με τον Καβάφη του κληρονόμου του Αλέκου Σεγκόπουλου και της συζύγου του Ρίκας Σεγκοπούλου, πρώτης επιμελήτριας του αρχείου).
Στην κατοχή του Ιδρύματος Ωνάση περνά όλος ο πλούτος του αρχείου του ποιητή, το οποίο συνιστά το μεγαλύτερο κλειστό σύνολο αρχειακών τεκμηρίων για τον βίο και το έργο του. Το αρχείο -που οργάνωσε ο ίδιος ο Καβάφης- αποτελεί έργο ακριβολογίας και συνιστά κύριο μέσο αυτοπροσδιορισμού του. Το αρχείο Καβάφη σήμερα περιλαμβάνει έντυπο και ψηφιοποιημένο υλικό, καθώς και ιστότοπους.
Στόχος του Ιδρύματος Ωνάση είναι να καταστήσει το αρχείο σημείο αναφοράς για κάθε ενδιαφερόμενο. Επενδύοντας στην ψηφιακή του ανάπτυξη, στοχεύει στην προσβασιμότητά του σε όλους και όχι μόνο στο χώρο της επιστημονικής κοινότητας.
Σε χώρο της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών θα εκτίθενται επί μονίμου βάσεως προσωπικά αντικείμενα και χειρόγραφα του Αλεξανδρινού ποιητή. Τα εκθέματα θα εναλλάσσονται και η μελέτη του τρόπου παρουσίασής τους θα απαντά στις σύγχρονες μουσειολογικές πρακτικές και προσεγγίσεις. Η Στέγη, δίνοντας όπως πάντα βάση στην εκπαιδευτική της αποστολή, θα αξιοποιήσει το αρχείο Καβάφη περαιτέρω, σχεδιάζοντας προγράμματα για το κοινό όλων των ηλικιών.
Το 2013, επετειακό έτος για τον μεγάλο μας ποιητή, η Στέγη θα πραγματοποιήσει σειρά δράσεων, πάντα στο πλαίσιο της ευρύτερης αποστολής της, τιμώντας το έργο του και υπογραμμίζοντας την διεθνή του εμβέλεια, φιλοσοφική και ποιητική και την σχέση του έργου του με την εποχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου