Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Ξεκινάει η επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Υπεγράφη τελικά χθες μετά από πολλές αναβολές και καθυστερήσεις η υπουργική απόφαση που καθορίζει τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη των δικαιούχων στο πρόγραμμα επιστροφής φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης που αγοράστηκε από τον Οκτώβριο.

Εντός της ημέρας αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή για την την υποβολή των αιτήσεων. Υπολογίζεται ότι περίπου 4 εκατομμύρια νοικοκυριά θα δικαιούνται επιστροφής. Θα πρέπει όμως να υποβάλουν τη σχετική αίτηση επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr και επιλέγοντας την εφαρμογή για το επίδομα θέρμανσης.
Κατά την είσοδο τους θα συμπληρώνουν τον ΑΦΜ, τον κωδικό που περιλαμβάνεται στα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος που ελάμβαναν κατά στην τελευταία πενταετία, τα στοιχεία για το εισόδημα του 2011 και τα τετραγωνικά της κύριας κατοικίας.
Αυτομάτως θα γίνεται διασταύρωση με όσα καταχωρήθηκαν στη φορολογική δήλωση που υπέβαλαν φέτος. Οσοι είχαν το 2011 είχαν περιουσιακά στοιχεία που τους αποκλείουν από τα κριτήρια, αλλά φέτος έχουν λιγότερα, θα μπορούν να δηλώσουν υπευθύνως την μεταβολή αυτή για να λάβουν το επίδομα.
Η εφαρμογή θα δίνει την δυνατότητα στο φορολογούμενο να διευκρινίζει εάν άλλαξε κάτι φέτος στην περιουσιακή του κατάσταση, σε σχέση με όσα δήλωσε στο έντυπο Ε1, που μπορεί να τον καταστήσει δικαιούχο.
Δηλαδή:
  • Εάν κάποιος δήλωσε στο Ε1 ότι φιλοξενείτο το 2011 σε κάποιο ακίνητο αλλά φέτος απέκτησε δικό του σπίτι στο οποίο διαμένει - κι ως εκ τούτου δικαιούται να λάβει το επίδομα.
  • Εάν κάποιος δήλωσε στο Ε1 ότι διέμενε το 2011 σε ένα ακίνητο αξίας πάνω από τα προβλεπόμενα όρια, αλλά φέτος μένει σε νέο ακίνητο χαμηλότερης άξιας, θα μπορεί επίσης να το δηλώσει και να εισπράξει και αυτός το επίδομα. Η διασταύρωση για τα στοιχεία του ακινήτου θα γίνει με τη φορολογική δήλωση του 2013.
Για τον υπολογισμό του δικαιώματος της επιστροφής οι διακαιούχοι χωρίζονται σε 4 κατηγορίες ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους:
  • Στην πρώτη ζώνη (Φλώρινα, Γρεβενά κλπ) θα επιστρέφεται φόρος για συνολική κατανάλωση έως 3.000 λίτρα και το αντίστοιχο ανώτατο ποσό επιστροφής φόρου στα 900 ευρώ.
  • Στη δεύτερη ζώνη (Αρκαδία, Ιωαννίνων, Πέλλας, Έβρου, Σερρών, Ροδόπης κα) το όριο κατανάλωσης ορίζεται στα 1900 λίτρα και το ανώτατο ποσό της επιστροφής φόρου στα 576 ευρώ.
  • Στην τρίτη ζώνη (Αττική, Κέρκυρα, Λευκάδα κλπ) το όριο κατανάλωσης ορίζεται στα 1.200 λίτρα και το ποσό του επιστρεφόμενου φόρου στα 360 ευρώ.
  • Στην τέταρτη ζώνη (νησιά Αιγαίου, Κρήτη κα) η ανώτατη κατανάλωση ορίζεται στα 700 ευρώ και το μέγιστο ποσό του φόρου που μπορεί να επιστραφεί ορίζεται στα 210 ευρώ.
Μετά τις τροποποιήσεις δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι άγαμοι με ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ, καθώς επίσης και οι έγγαμοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.
Ειδικά για τους δικαιούχους με προστατευόμενα τέκνα προβλέπεται αυξημένο κατά όριο 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρι και το τρίτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου