Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012

Νέα λίστα με 1.747 ονόματα που ελέγχονται για ξαφνικό πλουτισμό

Στον έλεγχο 1.747 ονομάτων για «ξαφνικό πλουτισμό» προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η εφημερίδα «6 μέρες», ανάμεσά τους βρίσκονται πρώην αρχηγός κόμματος, πρώην υπουργοί, βουλευτές, επιχειρηματίες, μεγαλοεργολάβοι, μεγαλοξενοδόχοι, δικηγόροι, γιατροί, ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και δεκάδες επαγγελματίες διαφόρων κατηγοριών με τεράστιες περιουσίες. Μεγάλο μέρος όσων θα ελεγχθούν δραστηριοποιείται στα μεγάλα αστικά κέντρα, κυρίως Αθήνα, Πειραιά, στο υπόλοιπο Αττικής και την Θεσσαλονίκη.

Τα ονόματα αυτά εντοπίστηκαν από το σύστημα Elenxis, στο πλαίσιο του σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής 2010 - 2011.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για τις ανάγκες του ελέγχου της λίστας συγκροτήθηκαν 32 συνεργεία, ωστόσο οι έλεγχοι δεν προχωρούσαν με ρυθμούς ικανοποιητικούς. Πρόσφατα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να μεταφέρει τόσο τα ειδικά συνεργεία, όσο και τον έλεγχο των υποθέσεων στα διαπεριφερειακά ελεγκτικά κέντρα.

Όσον αφορά στο αποτέλεσμα των ελέγχων, μέχρι το Δεκέμβριο του 2011 είχαν ελεγχθεί 404 τέτοιες περιπτώσεις και είχαν εισπραχθεί 50 εκατ. ευρώ. Η νέα χρονιά ξεκίνησε με εκατοντάδες νέους ελέγχους -σύμφωνα με το δημοσίευμα- και στις αρχές του καλοκαιριού του 2012 από 400 ελέγχους είχαν καταλογιστεί πρόστιμα ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Οι εντολές στάλθηκαν στις αρμόδιες εφορίες προκειμένου να εισπραχθούν τα πρόστιμα, ωστόσο μέχρι στιγμής έχουν βεβαιωθεί μόνο τα 12 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου