Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012

Αυξήσεις 30% σε τρεις δόσεις ζητά και θα πάρει η ΔΕΗ!

Αυξήσεις της τάξης του 30% στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 προτείνει η ΔΕΗ.

Οι αυξήσεις ζητείται να γίνουν σε τρία στάδια (1.1.2013, 1.5.2013 και 1.7.2013) προκειμένου από την 1η Ιουλίου τα τιμολόγια στη χαμηλή τάση (οικιακοί καταναλωτές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις) να αντανακλούν το κόστος παραγωγής και αγορών καθώς και εμπορικής διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας, παρότι έχει μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό το εμπορικό περιθώριο κέρδους της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ ζητεί η αύξηση από τον Ιανουάριο του 2013 να είναι της τάξης του 10%, ενώ ισόποσες αυξήσεις ζητούνται και για τις δύο άλλες δόσεις.
Χθες, η ΔΕΗ κατέθεσε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τα κοστολογικά στοιχεία που προβλέπει ότι θα έχει το 2013, βάσει των οποίων θα διαμορφωθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Η ΡΑΕ θα εξετάσει τα κοστολογικά δεδομένα της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και με βάση αυτά θα διαμορφώσει την τελική πρότασή της για αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.
Η πρόταση της ΡΑΕ αναμένεται να κατατεθεί στο ΥΠΕΚΑ μέσα στην επόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια, πριν από το τέλος του έτους, αναμένονται οι τελικές αποφάσεις και ανακοινώσεις από το υπουργείο.
Με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε χθες η ΔΕΗ στη ΡΑΕ, το συνολικό κόστος ενέργειας για την επιχείρηση προβλέπεται να αυξηθεί σε 4,4 δισ. ευρώ το 2013, έναντι 4 δισ. το 2012. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος ενέργειας για την Επιχείρηση προβλέπεται ότι θα ανέλθει σε 1,8 δισ. τον επόμενο χρόνο από 1,5 δισ. το 2012. Παράλληλα, προβλέπεται ότι το κόστος μισθοδοσίας θα φτάσει τα 346 εκατ. ευρώ, ενώ για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων -που θα ξεκινήσει από το 2013- προβλέπεται εκταμίευση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου