Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012

Ανοιχτά όλες τις Κυριακές τα μικρά καταστήματα

Ανοιχτά όλες τις Κυριακές του έτους θα μπορούν να είναι τα μικρά καταστήματα (έως 250 τ.μ.), σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς.
Τα υπόλοιπα καταστήματα, ανεξαρτήτως τετραγωνικών θα μπορούν να λειτουργούν επτά Κυριακές τον χρόνο.
Όπως ανακοινώθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης οι αλλαγές θα ισχύσουν από φέτος, καθώς με υπουργική απόφαση θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων τις δυο τελευταίες Κυριακές, 23 και 30 Δεκεμβρίου.
Η μόνιμη ρύθμιση που θα έρθει αργότερα στη Βουλή θα προβλέπει συγκεκριμένα:
- Ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων εμβαδού έως 250 τ.μ. όλες τις Κυριακές του χρόνου, σε εθελοντική βάση. Σύμφωνα με το υπουργείο, η ρύθμιση γίνεται προκειμένου να δοθεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έναντι των αλυσίδων και των πολυκαταστημάτων, καθώς προϋπόθεση για να επιτρέπεται η κυριακάτικη λειτουργία είναι τα καταστήματα να μην ανήκουν, υπό οιαδήποτε νομική σχέση, σε αλυσίδα καταστημάτων και να μη λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «shops-in-a-shop». Από την κυριακάτικη λειτουργία αποκλείονται και τα εμπορικά κέντρα, ενώ υπό συζήτηση παραμένει το τι θα ισχύσει για τις αλυσίδες franchise.
Όσον αφορά στο ωράριο λειτουργίας τις Κυριακές η πρόταση του υπουργείου είναι να τα καταστήματα να είναι ανοιχτά από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα. Όπως διευκρίνισε επίσης ο κ. Σκορδάς δεν θα υπήρχε αντίρρηση, τα καταστήματα που επιλέγουν να εργαστούν την Κυριακή, να παραμείνουν κλειστά το πρωί της Δευτέρας.
- Λειτουργία όλων των καταστημάτων, ανεξαρτήτως μεγέθους, επτά Κυριακές τον χρόνο: δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα, μία πριν το Πάσχα και από μία στις τακτικές περιόδους εκπτώσεων και τις δύο νέες περιόδους χαμηλών τιμών που καθιερώνει το υπουργείο κάθε Μάιο και Νοέμβριο.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, με τη ρύθμιση αυτή, η Ελλάδα εναρμονίζεται με τα κρατούντα σε όλες σχεδόν τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δίνεται η δυνατότητα σε Έλληνες καταναλωτές και τουρίστες, να κάνουν τις αγορές τους σε περισσότερες ημέρες και περισσότερες ώρες. «Επιχειρούμε να ξαναζωντανέψουμε τα κέντρα των πόλεων και να κρατήσουμε μία ισορροπία μεταξύ των μεγάλων και μικρότερων επιχειρήσεων δημιουργώντας, παράλληλα, τις προϋποθέσεις για την αύξηση των θέσεων εργασίας», ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι το εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων δεν επηρεάζεται, κατά κανέναν τρόπο.
Υπενθυμίζεται ότι με το με το ισχύον καθεστώς για τις Κυριακές, επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές καθώς και την τελευταία Κυριακή του χρόνου.
Εκπτώσεις τέσσερις φορές το χρόνο
Σε ό,τι αφορά στις εκπτώσεις, οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι αυτές θα γίνονται τέσσερις φορές τον χρόνο και συγκεκριμένα:
-Από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου (χειμερινές εκπτώσεις) και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου (θερινές).
-Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου (ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι).
Όπως εξήγησε ο κ. Σκορδάς, με τον τρόπο αυτόν μειώνεται το κίνητρο ορισμένων εμπόρων να παρουσιάζουν αυξημένες τις τιμές στο ενδιάμεσο των εκπτωτικών περιόδων προκειμένου να εμφανίζουν πλασματικές εκπτώσεις. Προβλέπεται επίσης ότι στη διάρκεια των προσφορών θα αναγράφονται οι τιμές πριν και μετά, και όχι το ποσοστό μείωσης της τιμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου