Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012

Οδηγίες του προέδρου της Ένωσης Καταναλωτών Μιχάλη Τσιφάκη για έξυπνες αγορές

Ο καταναλωτής τι πρέπει να γνωρίζει, τι πρέπει να αποφεύγει, που πρέπει να καταγγέλλει  

Είναι βέβαιο ότι τα φετινά χριστούγεννα θα χαρακτηριστούν ως τα πιο φτωχά των τελευταίων χρόνων! 

Τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν κυριολεκτικά γονατίσει από τις πρωτόγνωρες περικοπές στους μισθούς, στις συντάξεις , από τα απανωτά χαράτσια, από την μεγάλη ακρίβεια, με αποτέλεσμα οι αγορές των καταναλωτών να είναι αυστηρά μετρημένες και αυτές με το σταγονόμετρο...

Είναι βέβαιο ότι το κόστος των φετινών χριστουγεννιάτικων αγορών που πρόκειται να πραγματοποιήσουν οι καταναλωτές, δημιουργούν έντονο σκεπτικισμό γιατί πέρα από τα πάγια έξοδα του νοικοκυριού, θα πρέπει να καλυφθούν και οι παρακάτω κατηγορίες καταναλωτικών αγαθών:

Είδη διατροφής που συνθέτουν το γιορτινό τραπέζι

Είδη ένδυσης και υπόδησης (ανδρικά, γυναικεία, παιδικά)

Δώρα για συγγενείς, παιχνίδια για βαφτιστήρια καθώς και ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δένδρου αλλά και του σπιτιού γενικότερα.

Γι’ αυτό λοιπόν, θα πρέπει οι καταναλωτές να είναι συγκρατημένοι όταν πρέπει να κάνουν κάποιες αγορές και ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που οι ανάγκες είναι αναγκαστικά περισσότερες.

Ο καταναλωτής πριν αγοράσει πρέπει :



1.Να ιεραρχίσει τις ανάγκες του, κάνοντας λίστα των απαραίτητων αγορών.

2.Πριν αγοράσει να κάνει επισταμένη σύγκριση τιμών και ποιότητας , σε ομοειδή προϊόντα και να μην διστάζει να επιλέξει ανταγωνιστικό προϊόν, όταν αυτό επιβάλλεται από την σύγκριση.

3.Να μην αγοράζει δύο προϊόντα προσφερόμενα στην τιμή του ενός, χωρίς να σκέφτεται αν μόνο το ένα του είναι χρήσιμο.

4.Να ελέγχει την ημερομηνία λήξης των προϊόντων και να διαβάζει προσεκτικά τις ετικέτες τους που κάτι έχουν να πουν (πλήρη στοιχεία παραγωγού, προέλευση, συστατικά κ.α.).

5.Να επιλέγει τα προϊόντα που βρίσκονται στις προθήκες –ψυγεία κι όχι αυτά που είναι εκτεθειμένα στα τσιγκέλια,στους πάγκους τα οποία δεν συντηρούνται στη σωστή θερμοκρασία.

6.Να ελέγχει την καθαριότητα του καταστήματος και του προσωπικού, που ασχολείται με ευπαθή προϊόντα (π.χ. ζωικά τρόφιμα,γλυκίσματα κ.α.).

7.Να «τσεκάρει» τις τιμές που αναγράφονται στα ράφια εάν είναι αντίστοιχες με αυτές της ταμειακής μηχανής.

8. Να προσέχει και να υπολογίζει τις ημερομηνίες παραγωγής και διάρκειας συντήρησης τυποποιημένων προϊόντων.

9.Να μην αγοράζει φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής , που συνήθως είναι βλαβερά για την υγεία, ακριβά και άνοστα .

10.Να αποφεύγει τις πιστωτικές κάρτες, τα εορτοδάνεια και να πληρώνει μετρητοίς γιατί το «πλαστικό» χρήμα αυξάνει το κόστος της αγοράς.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ



ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ : 1520

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Ε.Φ.Ε.Τ.) : 210-6971600

ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ : 210-4111080

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου