Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Στο στόχαστρο επαγγελματίες και μικρομεσαίες

Συγκλίνουν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, αλλά αποκλίνουν στο δημοσιονομικό πακέτο της φορολογικής μεταρρύθμισης οι κυβερνητικοί εταίροι, οι οποίοι, για να αποφύγουν τυχόν αδιέξοδο που θα προκαλέσει νέες αναταράξεις με την τρόικα, κινδυνεύουν να παρουσιάσουν ακόμη ένα φορολογικό νομοσχέδιο χωρίς ίχνος κοινωνικής δικαιοσύνης, στοχοποιώντας χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο χρόνος για μια ακόμη φορά εκπνέει, καθώς οι προθεσμίες «τρέχουν», αφού έως τις 11 Δεκεμβρίου και πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 13ης τρέχοντος, οπότε και θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υπερ-δόσης προς τη χώρα μας, θα πρέπει το εν λόγω σχέδιο νόμου να έχει κατατεθεί στη Βουλή και, φυσικά, το πρώτο σκέλος του που αφορά τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, αφού είναι από τα βασικά προαπαιτούμενα που θέτουν οι δανειστές μας.
Παρ' όλα αυτά, οι διαφωνίες εξακολουθούν να υφίστανται, οι γραμμές είναι πολλές και ακόμη περισσότερες οι προτάσεις για να ξεπεραστούν οι σκόπελοι που αφορούν στην ενίσχυση των τριτέκνων και πολυτέκνων, αλλά και στη νέας κλίμακα φορολόγησης.
Από την αυξημένη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων με 17,5%, ώστε να εξοικονομηθούν επιπλέον 130 εκατ. ευρώ, αντί 15% που προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, έως και την επιβολή νέου «χαρατσιού» στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις μέσω της αύξησης του τέλους επιτηδεύματος από τα 500 ευρώ σήμερα στα 2.000 ευρώ!
Χωρίς φυσικά κανείς να εξηγεί ποιος θα αφήσει τις καταθέσεις του στις τράπεζες, την ώρα που δίδεται αγώνας για την επιστροφή τους, ή πώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα βρουν τα συγκεκριμένα ποσά για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όταν η αγορά «βουλιάζει» όλο και περισσότερο στην ύφεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου