Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Το "έσωσαν" το ΤΤ!

Σε καθεστώς εξυγίανσης εντάσσεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Έτσι, ιδρύεται μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα, με την επωνυμία «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο», στο οποίο μεταφέρονται το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκιο δανείων και τίτλων) της παλιάς τράπεζας.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, η νεοϊδρυθείσα τράπεζα έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύεται κεφαλαιακά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο είναι και ο μοναδικός μέτοχος της νέας τράπεζας. Η νέα τράπεζα είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη και έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος και συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της με στόχο το ταχύτερο δυνατόν να διατεθούν οι μετοχές της προς πώληση. Η άδεια της παλιάς τράπεζας ανακλήθηκε και η παλιά τράπεζα τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση.
Τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου που διορίστηκαν με την ίδια απόφαση απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του Ελληνικού Δημοσίου, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, με τον τρόπο αυτό προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και διασφαλίζεται η συστημική ευστάθεια, εξασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του Δημοσίου και όλων των καταθετών της τράπεζας και διασφαλίζεται απολύτως η ομαλή συνέχεια των εργασιών της τράπεζας.
Σε δική του ανακοίνωση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σημειώνει ότι προχωρά άμεσα στην απαιτούμενη κεφαλαιοποίηση του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου». Επιπλέον, το ΤΧΣ καλύπτει τη διαφορά της αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, όπως αυτή έχει προσωρινά εκτιμηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Άμεσος στόχος του ΤΧΣ, ως μετόχου του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» είναι η ομαλή ένταξη της Τράπεζας στο νέο ανταγωνιστικό τοπίο που διαμορφώνεται στον τραπεζικό κλάδο. Σε επόμενο στάδιο θα επιδιωχθεί η πώληση της σε άλλη τράπεζα.
Για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με το θέμα του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» λειτουργεί Τηλεφωνικό Κέντρο Ενημέρωσης στο 210 98 92 900. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου