Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

Η έλλειψη χρημάτων θα αφήσει αδιάφορους τους καταναλωτές...

Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Μιχάλης Τσιφάκης δίνει το στίγμα της αγοράς αποτυπώνοντας ανάγλυφα τη τραγική κατάσταση που επικρατεί.

Με αρνητική ψυχολογία και άδεια πορτοφόλια περιμένουν οι καταναλωτές τις χειμερινές εκπτώσεις, που ξεκινούν την Τρίτη 15 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Για την αγορά η αναθέρμανση της κίνησης είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις περιμένουν κάποια αύξηση του τζίρου ώστε να αποφύγουν το λουκέτο.
Από την άλλη πλευρά και οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρα οικονομικά προβλήματα, που τους οδηγούν σε συρρίκνωση ακόμα και για τις απαραίτητες αγορές τους.
Παράλληλα η αρνητική ψυχολογία που υπάρχει όλο αυτό το διάστημα σίγουρα δεν αποτελεί σύμμαχο των εμπόρων, οι οποίοι θα προσπαθήσουν με μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων να αναστρέψουν το υποτονικό κλίμα της αγοράς.
Παράλληλα δίνει το δεκάλογο του καλού και κερδισμένου καταναλωτή, εν όψει της έναρξης των εκπτώσεων.
* Να αγοράζει με βάση τις οικονομικές δυνατότητες και τις πραγματικές ανάγκες του νοικοκυριού
* Να κάνει σύγκριση τιμών και ποιότητας, δηλαδή διερεύνηση της αγοράς που αυτό σημαίνει ότι τα είδη που έχει «τσεκάρει» ο καταναλωτής πριν από την έναρξη των εκπτώσεων θα πρέπει να υπάρχουν στις βιτρίνες και στα ράφια των καταστημάτων κατά την διάρκεια των εκπτώσεων.
* Να καταρτίζει λίστα με τα είδη που θέλει να αγοράσει, δηλαδή στην από πριν έρευνα τιμών, ώστε να διαπιστώσει εάν από την πρώτη ημέρα των εκπτώσεων οι αρχικές τιμές είναι ίδιες με αυτές πριν από τις εκπτώσεις.
* Να αγοράζει χωρίς χρονική πίεση, γιατί κερδισμένος καταναλωτής θα είναι αυτός που η αγοραστική του συμπεριφορά θα είναι ορθολογιστική και θα κάνει την πλέον σωστή επιλογή σύμφωνα με ό,τι "χρειάζεται" και όχι με ό,τι "θέλει"...
* Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν για 45 μέρες, συνεπώς δεν ''βιαζόμαστε''... απεναντίας, χρειάζεται μεγάλη προσοχή πριν επιλέξουμε τα απαραίτητα είδη για το νοικοκυριό μας !
* Να αποφεύγει τα καταστήματα και πολυκαταστήματα εκείνα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.
* Να ενημερώνεται από τους εμπόρους για το εάν μπορούν να πραγματοποιούν αλλαγές ειδών που αγοράζουν κατά τη διάρκεια
των εκπτώσεων.
* Να ζητάει απόδειξη, γιατί αφενός αποδεικνύεται η αγορά σε περίπτωση ελαττωματικού είδους και αφετέρου αποτρέπεται η φοροδιαφυγή.
* Να ζητάει πλήρη και επακριβή ενημέρωση όταν αγοράζει είδη με δόσεις.
* Nα καταγγέλλει στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή [τηλ. 1520] όταν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, των περιπτώσεων αυτών, που κάποιοι θα προσπαθήσουν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές με πλασματικές εκπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου