Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Μετά τις απειλές και την τρομοκρατία της δραχμής τώρα το ΔΝΤ ζητά νέα μέτρα!

Πρόσθετα μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2016 με πρόταση για τη μονιμοποίηση της εισφοράς αλληλεγγύης, μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής των ελευθέρων επαγγελματιών, χρηματοδοτικό κενό ύψους μέχρι 9,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-16 και παραμονή της Ελλάδας εκτός αγορών τουλάχιστον μέχρι το 2018 προβλέπει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα.

Ταυτόχρονα υπενθυμίζει την κυβερνητική υποχρέωση για «στοχευμένες απολύσεις» από το Δημόσιο, περιέχει σαφείς αιχμές για την απόδοση της δημοσιονομικής πολιτικής, του φοροεισπρακτικού μηχανισμού των αποκρατικοποιήσεων και της ταχύτητας προώθησης των μεταρρυθμίσεων, ενώ επισημαίνει τις αβεβαιότητες για την πορεία μείωσης του δημοσίου χρέους της χώρας προς το 124% το 2020, παρά και το δεύτερο PSI και αφήνει να εννοηθεί ότι ένα νέο «κούρεμα» είναι αναμενόμενο, προκειμένου να διασφαλιστεί η μείωσή του κάτω από το 110% του ΑΕΠ το έτος 2022.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δείχνει να ανησυχεί για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις, καθώς εκτιμά ότι «η ανασυγκρότηση της αντιπολίτευσης περιορίζει τις πιθανότητες προώθησης των φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο μνημόνιο», αλλά και διαπιστώνει πως το πρόγραμμα προσαρμογής δεν διαθέτει πλέον ισχυρή πολιτική στήριξη. Θεωρεί επίσης πως ένας βασικός κίνδυνος για το πρόγραμμα είναι μείωση της υποστήριξης των μεταρρυθμίσεων, καθώς η οικονομία θα βρεθεί για άλλη μια χρονιά σε ύφεση.
«Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν συρρίκνωση της υποστήριξης στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και την αυξανόμενη υποστήριξη στο ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλα αντιμνημονιακά κόμματα», αναφέρει το ΔΝΤ και προσθέτει: «Αυτό θα μπορούσε να πάει πέρα από τις καθυστερήσεις εφαρμογής και να οδηγήσει σε πολιτική κρίση, προκαλώντας χρεοκοπία και/ή έξοδο ευρώ».
Συνολικά διαβλέπει τρεις σοβαρούς κινδύνους για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και συγκεκριμένα:

1. Το πολιτικό ρίσκο
2. Τις αβεβαιότητες που υπάρχουν στη διαδικασία επανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Ελλάδα.
3. Το ενδεχόμενο το πρόγραμμα λιτότητας να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση απ' αυτή που προβλέπει το πρόγραμμα, όπως άλλωστε συνέβη και στα προηγούμενα χρόνια.
Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση, ότι έχουν καλυφθεί τα 2/3 της διαδρομής, η έκθεση του ΔΝΤ εντείνει τον προβληματισμό, καθώς τονίζει πως ναι μεν έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, αλλά προειδοποιεί ότι «η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμη ούτε στο μέσο της διαδρομής που πρέπει να διανύσει», υπονοώντας νέα μέτρα και μεταρρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου