Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Δώστε δόσεις στο λαό!

Τη μέγιστη διευκόλυνση όσον αφορά τον αριθμό των δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών θα δίνουν πλέον οι εφορίες στους οφειλέτες.

Την εντολή αυτή έδωσε χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης, στους προϊσταμένους των μεγάλων ΔΟΥ της Αττικής, υπογραμμίζοντας ότι στόχος του υπουργείου είναι να διευκολυνθούν όλοι οι οφειλέτες ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, μέχρι να λάβει η νέα ρύθμιση το «πράσινο φως» από την τρόικα.
Το γεγονός άλλωστε ότι όλοι πλέον γνωρίζουν ότι είναι θέμα χρόνου η θέσπιση νέας ευνοϊκότερης ρύθμισης για τα χρέη προς το Δημόσιο, «τρομάζει» την ηγεσία του υπουργείου, καθώς μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή να σταματήσει η εξόφληση των ληξιπροθέσμων -που ξεπερνούν τα 56,4 δισ. ευρώ- από τους οφειλέτες μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή κατά την άνοιξη το νέο μέτρο, διευρύνοντας έτσι τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα ρύθμιση, όπως έχει επισημάνει ήδη η «Ν», θα προβλέπει ότι οι οφειλές θα μπορούν να εξοφληθούν έως και σε 100 δόσεις, εκ των οποίων κάθε μία δεν αποκλείεται να είναι και κάτω από 100 ευρώ ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη, το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνονται τα χρέη θα κυμαίνεται από 0,5% έως 0,7%, ενώ εξετάζεται εάν η εξόφληση θα γίνεται μόνο στις τράπεζες.
Με τη χθεσινή εντολή πάντως του κ. Θεοχάρη ανοίγει ο δρόμος ώστε οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ να επιτρέπουν την εξόφληση σε 26 ή ακόμη και 48 δόσεις, από περίπου 15 μηνιαίες δόσεις που συνηθίζεται να δίνουν μέχρι σήμερα, εκ των οποίων φυσικά κάθε μια δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 100 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου