Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

Μαύρος καπνός και αναμονή στο Βατικανό


Μαύρος ήταν και ο δεύτερος καπνός που βγήκε στις 12: 38 (ώρα Ελλάδος) από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα, όπου συνεδριάζει το Κονκλάβιο για την εκλογή του νέου Πάπα.
Χιλιάδες πιστών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είχαν συγκεντρωθεί υπό βροχή στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου περιμένοντας τον ....καπνό.

Οι 115 καρδινάλιοι θα ψηφίσουν εντός της ημέρας άλλες δύο φορές και 1,2 δισ. Καθολικοί αναμένουν να ακούσουν το πολυαναμενόμενο «Habemus Papam». 

Οι εκτιμήσεις των πρακτορείων στοιχημάτων (όση αξία μπορεί να έχει αυτό) δίνουν ως επικρατέστερο τον Ιταλό καρδινάλιο Άντζελο Σκόλα αλλά το τι έχει μεσολαβήσει μετά το «έξω όλοι» κάτω από τις τοιχογραφίες του Μικελάντζελο δεν το γνωρίζει κανείς.

Από την Τετάρτη οι καρδινάλιοι θα ψηφίζουν τέσσερις φορές την ημέρα, δύο το πρωί αρχίζοντας στις 10:30 (ώρα Ελλάδος) και δύο το απόγευμα αρχίζοντας στις 17:40 (ώρα Ελλάδος). Ο καπνός είναι προκαθορισμένο να βγαίνει στις 13:00 και 20:00 (ώρα Ελλάδος).

Ωστόσο, εάν ο ποντίφικας εκλεγεί νωρίτερα (στην πρώτη από τις δύο ψηφοφορίες που διεξάγονται κάθε φορά), ο καπνός δεν θα «περιμένει» τα δύο σταθερά «ραντεβού», και θα βγει άμεσα για να ηχήσουν στη συνέχεια χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της Ρώμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου