Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Μήνυμα του Μιχάλη Τσιφάκη για την παγκόσμια μέρα των καταναλωτών

"Σε απόγνωση ο έλληνας καταναλωτής" 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς
 
Μετά από 38 χρόνια αποδείχθηκε περίτρανα ότι η ανάπτυξη αυτής της χώρας στηρίχθηκε στη κατανάλωση, στα δανεικά και στα πάσης φύσεως πακέτα Ντελόρ, ενώ την ίδια στιγμή οι πολίτες βρίσκονταν και εξακολουθούν να βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να καλύψουν ακόμη τις πιο βασικές βιοτικές τους ανάγκες, δηλαδή υποχρεωτικά πέρασαν από το ένα άκρο στο άλλο.
Το ζήτημα τώρα δεν είναι πως θα επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση, αφού κανείς δεν πρέπει να θέλει να γυρίσει στην εποχή που οι τράπεζες μοίραζαν με την σέσουλα πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια ακόμη και σε ανθρώπους που δεν τα είχαν ζητήσει. Από την άλλη η αισχροκέρδεια και τα καρτέλ της αγοράς έκαναν και εξακολουθούν να κάνουν το δικό τους πάρτι σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των ίδιων των πολιτών και του υγιούς εμπορίου.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α., ΕΚΛΟΓΙΚΕΥΣΗ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΜΕ ΒΑΣΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΣΤΟ ΡΑΦΙ, γιατί είναι πλέον γνωστό ότι :



Στην Ελλάδα αυξήθηκαν οι συντελεστές ΦΠΑ και διαμορφώθηκαν στο επίπεδο του 13% και 23%, αρκετά υψηλότερα από την Ισπανία (οι αντίστοιχοι είναι 8% και 18%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (5% και 20%).
Οι ενδοομιλικές συναλλαγές πολυεθνικών (transfer pricing), οι οποίες φουσκώνουν τις τιμές αλλά και το κόστος, προκειμένου να αποφεύγουν τη φορολογία στην Ελλάδα.
Η διατήρηση υψηλών περιθωρίων κέρδους σε τμήμα της εγχώριας αγοράς παρά την ύφεση.
ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΘΕΣ... να εκλογικευτούν οι τιμές στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων χωρών της Ε.Ε.
Είναι εντελώς απαράδεκτο το γεγονός ότι, ο έλληνας καταναλωτής αγοράζει βασικά προϊόντα και πληρώνει 100 ?, τα ίδια προϊόντα πληρώνει ο γερμανός καταναλωτής με 65 ?..., δεδομένου ότι οι μισθοί στις περισσότερες χώρες είναι σχεδόν πάνω από το διπλάσιο από αυτό των ελλήνων εργαζομένων....




Δυστυχώς τα δανεικά ήταν το πλασματικό και ψευδεπίγραφο συστατικό για την δήθεν άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα και το ίδιο το κράτος συντηρούνταν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, δηλαδή με δανεικά χρήματα.

Με απλά λόγια τόσο οι πολίτες όσο και το κράτος ΄΄ζούσαν΄΄ μια διαχρονική δανειοληπτική κατάσταση υποθηκεύοντας το λεγόμενο αύριο της ίδιας της χώρας και των ίδιων των πολιτών της.

Το αποτέλεσμα μάλιστα αυτής της δεινής οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης δεν άργησε να έρθει...

Τον Μάιο του 2010, ύπουλα μας ενέταξαν στη λεγόμενη τρόικα με σημαιοφόρο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ( Δ.Ν.Τ. ) και τις λοιπές ''ευρωπαϊκές δυνάμεις'', έτσι ώστε να επέλθει και η ταφόπλακα στα ελληνικά νοικοκυριά. Είναι μάλιστα γνωστό ότι σε όποια χώρα ''κλήθηκε εκουσίως'' το Δ.Ν.Τ. ανέτρεψε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών με πρωτόγνωρες θυσίες, σαρώνοντας κάθε ελπίδα για το υποτιθέμενο αβέβαιο μέλλον τους.

Ο έλληνες πολίτες κλήθηκαν με το έτσι θέλω και για μια ακόμη φορά να πληρώσουν τον λογαριασμό, ο οποίος απορρέει από τα αντιλαϊκά και πρωτόγνωρα για όλους μας Μνημόνια τα οποία προκάλεσαν βάρβαρες περικοπές, γονατίζοντας κυριολεκτικά τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους σε περίοδο μάλιστα ισχνών αγελάδων, ενώ ταυτόχρονα γονάτισε η αγορά από την επιδεινούμενη ύφεση με ότι αυτό συνεπάγεται για τους οικονομικούς δείκτες της οικονομίας.

Από τη μια η καταιγίδα των περικοπών στο εισόδημα και από την άλλη οι απανωτές αυξήσεις των άμεσων και έμμεσων φόρων, Φ.Π.Α. Ε.Φ.Κ. που θεωρούνται οι πλέον άδικοι φόροι, είχαν ως αποτέλεσμα να μειώνουν την ήδη συρρικνωμένη αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Αυτός ο εκρηκτικός συνδυασμός των πρωτόγνωρων περικοπών, της φορολογικής ακρίβειας και της φοροκαταιγίδας, διάλυσε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, όπου οι μη αντέχοντες οικονομικά πολίτες μείωσαν εξίσου βάσει των περικοπών τις δαπάνες τους, αλλάζοντας μάλιστα τις αγοραστικές τους συνήθειες, με αποτέλεσμα η αγορά να δέχεται απανωτά ισχυρά πλήγματα υποκατανάλωσης.

Η Μνημονιακή πολιτική της σκληρής λιτότητας δημιούργησε και εξακολουθεί να δημιουργεί όλες αυτές τις συνθήκες όπου οι πολίτες αδυνατούν πλέον όχι μόνο να αγοράσουν τα στοιχειώδη, αλλά και να πληρώσουν λογαριασμούς - οφειλές στη ΔΕΗ, ΟΤΕ, φόρο εισοδήματος, χαράτσια και άλλες ανελαστικές δαπάνες... με απλά λόγια να κάνουν τις λιγοστές αγορές τους μόνο με το σταγονόμετρο.

Είναι γνωστό ότι η οικονομία είναι ψυχολογία και ως εκ τούτου η επιδείνωσή της επιδρά αρνητικά σε όλους τους δείκτες της, συμπαρασύροντας προς τα κάτω και την ψυχολογία του ίδιου του πολίτη.

Οι άνευ προηγουμένου παρενέργειες και αρρυθμίες που προκαλούν τα απανωτά Μνημόνια , λόγω των ετσιθελικά επιβαλλόμενων αντιλαϊκών μέτρων δημιουργούν όλες αυτές τις προϋποθέσεις για μια καλπάζουσα χειροτέρευση της ζωής μας, με ότι αυτό συνεπάγεται για το οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας.

Οι δείκτες που δυστυχώς ευημερούν σήμερα είναι της ακρίβειας, της σκληρής φορολογίας, των χαρατσιών, της ολοένα αυξανόμενης ανεργίας και εν κατακλείδι της μεγάλης απόγνωσης.

Το αυτονόητο ερώτημα που απορρέει απ' όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που άλλοι δημιούργησαν κι άλλοι καλούνται να πληρώσουν είναι, εάν τελικά αξίζει στον έλληνα πολίτη ( μετά από τόσες θυσίες ) να καταλήξει στη φτώχεια και στην απόλυτη εξαθλίωση...

Εν κατακλείδι, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η υπομονή εξαντλήθηκε και ο κοινωνικός δείκτης της οργής βρίσκεται προ πολλού στο κόκκινο ! Κοντός ψαλμός...

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς, με αφορμή την αυριανή Ημέρα του Καταναλωτή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η φετινή Ημέρα του Καταναλωτή εορτάζεται σε συνθήκες κρίσιμες για τον ίδιο, την ελληνική αγορά και οικονομία, για την ίδια την κοινωνική συνοχή.
Καθώς οι εποχές της αλόγιστης κι αμέριμνης κατανάλωσης, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, οφείλουμε όλοι να αναδείξουμε την ιδιότητά μας ως καταναλωτή, σε εργαλείο ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Η κρίση τα αλλάζει όλα, μαζί και την αγοραστική μας συμπεριφορά. Σήμερα είναι πολύ πιο σημαντικό από άλλες εποχές να προβαίνουμε σε αγορές, που θα υπακούουν στα κριτήρια τα οποία θέτει ενώπιον μας η πραγματικότητα.
Σήμερα, πολλοί θα θυμηθούν τον καταναλωτή και θα σπεύσουν να του δηλώσουν συμπαράσταση και προστασία. Εκείνος όμως γνωρίζει ότι τα προβλήματά του δεν αντιμετωπίζονται με την αναπαραγωγή της μιζέριας, την καταστροφολογία και τις κούφιες, απατηλές υποσχέσεις, αλλά με τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις παντού. Η κυβέρνηση εργάζεται καθημερινά για τη βελτίωση των συνθηκών μέσα στις οποίες ο καταναλωτής ασκεί τα δικαιώματά του. Βελτιώνουμε τις συνθήκες λειτουργίας του ανταγωνισμού στην Αγορά προς όφελος του καταναλωτή με την αναμόρφωση της αγορανομικής νομοθεσίας, την άρση κανονιστικών εμποδίων, με την απλοποίηση διαδικασιών κλπ. Κάνουμε ολοένα και πιο εντατικό τον εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο της Πολιτείας, όπως προκύπτει από το έργο όλων των δομών που ασχολούνται με αυτόν (Συνήγορος Καταναλωτή, Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς, Επιτροπή Ανταγωνισμού, Συντονιστικό Κέντρο κατά του παρεμπορίου κλπ).
Αυτή η προσπάθεια θα τελεσφορήσει μόνο αν και οι επιχειρήσεις επιδείξουν κοινωνική ευθύνη και παρέχουν υψηλής ποιότητας αγαθά στη χαμηλότερη δυνατή τιμή, συνεκτιμώντας τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει κάθε πολίτης αυτής της χώρας, προκειμένου να ξεπεράσουμε την κρίση και να μπούμε σε ένα νέο αναπτυξιακό κύκλο. Κάθε συναλλαγή, ειδικά στις μέρες μας είναι ανάγκη να συνιστά και μια ψήφο υπέρ της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Όπως έγραψε, άλλωστε, ο Καζαντζάκης, «ο μόνος τρόπος να σώσεις τον εαυτό σου, είναι να μάχεσαι για τους άλλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου