Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

«Οι ΗΠΑ σπέρνουν καρκίνο στους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής», είχε πει ο Τσάβες

«Οι ΗΠΑ σπέρνουν καρκίνο στους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής», είχε πει ο Ούγκο Τσάβες το Δεκέμβριο του 2011, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση ότι η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρσνερ πάσχει από καρκίνο.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας υποστήριξε τότε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει μυστική τεχνολογία με την οποία προκαλούν την επάρατη νόσο στους αριστερούς ηγέτες της Λατινικής Αμερικής.

Πληγείς και ο ίδιος από καρκίνο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας προέβη στις δηλώσεις αυτές μιλώντας σε στρατιωτική βάση της χώρας του. Διευκρίνισε πως σκέφτεται φωναχτά, έχοντας προφανώς στο μυαλό του ότι ο Φερνάντο Λούγο πρόεδρος της Παραγουάης, η Ντίλμα Ρούσεφ της Βραζιλίας καθώς και ο προκάτοχός της Ινάσιο Λούλα διαγνώστηκαν όλοι στο πρόσφατο παρελθόν με καρκίνο.

Ο κ. Τσάβες είχε χαρακτηρίσει πολύ παράξενο το γεγονός επισημαίνοντας ότι τα περιστατικά καρκινοπαθειών στους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής δύσκολα μπορούν να εξηγηθούν «με τους νόμους των πιθανοτήτων».

«Δεν θα ήταν παράξενο οι ΗΠΑ να έχουν αναπτύξει μια τεχνολογία ώστε να προκαλούν καρκίνο χωρίς κανείς να το ξέρει;», είχε διερωτηθεί ο Τσάβες.

Ο ηγέτης της Βενεζουέλας ισχυρίστηκε τότε ότι επιστήμονες συνεργαζόμενοι με τις αμερικανικές κυβερνήσεις προσέβαλαν με σύφιλη και άλλες ασθένειες -τη δεκαετία του 1940- τους φυλακισμένους στη Γουατεμάλα, κάτι που αποκαλύφθηκε μόλις πέρυσι.

Και, μεταξύ σοβαρού και αστείου, είχε προσθέσει ότι στο εξής θα προσέχει ιδιαίτερα τον Εβο Μοράλες και τον Ράφαελ Κορία (προέδρους Βολιβίας και Εκουαδόρ αντίστοιχα) μήπως κι αυτοί πάθουν τα ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου