Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013

Ισορροπία τρόμου στην Κυπριακή Βουλή

Από μια λεπτή κλωστή κρέμεται η ψήφιση σήμερα το απόγευμα από την κυπριακή Βουλή του επίμαχου νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων, μετά τη χθεσινή απόφαση στην οποία κατέληξαν η κυπριακή κυβέρνηση και το Eurogroup.

Οι ισορροπίες στη Βουλή είναι λεπτές. Εάν δεν υπάρξουν διαρροές, τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, διαθέτουν 28 ψήφους, μια λιγότερη απ' όσες χρειάζεται για να περάσει το νομοσχέδιο.
Στο εσωτερικό του ΔΗΚΟ υπάρχει έντονος σκεπτικισμός, κάτι που απορρέει και από τις απόψεις που έχει εκφράσει ο πρόεδρός του Μάριος Καρογιάν. Ομως, ακόμη κι αν αποφασιστεί να συνταχθεί το κόμμα με την κυβέρνηση, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφοροποίηση συγκεκριμένων βουλευτών. Ο τέως αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είναι ο πρώτος που ενδέχεται να καταψηφίσει τα νομοσχέδιο, ενώ επίσης πιθανοί να το απορρίψουν φέρονται και οι βουλευτές Γιώργος Προκοπίου και Αντώνης Αντωνίου.
Τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και ΕΥΡΩΚΟ εκτιμάται ότι θα ταχθούν εναντίον. Την ίδια στάση αναμένεται ότι θα κρατήσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος στις προεδρικές εκλογές είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα.
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι ζήτησε αναβολή της σημερινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής, τονίζοντας όμως πως η απάντηση που έλαβε ήταν πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Επίσης πρόσθεσε πως «η εικόνα που σχηματίσαμε από την ενημέρωση του προέδρου είναι ότι, είτε θα αποδεχθούμε όλα τα μέτρα, είτε τίποτα».
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν ο πρόεδρος τους ενημέρωσε κατά πόσον το Eurogroup έχει δεσμευτεί ρητά ότι θα δώσει τα 10 δισεκ. ευρώ που προβλέπονται από τη συμφωνία, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως εκείνος δεσμεύθηκε «ότι σε αυτή τη φάση θα δοθούν κάποια στιγμή 10 δισεκατομμύρια». Ο γγ του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε πάντως εάν παρέμειναν ως έχουν οι όροι του μνημονίου σε οποιαδήποτε χώρα στην οποία εφαρμόστηκε μία τέτοια δανειακή συμφωνία.
«Οταν γίνεται ο έλεγχος της υλοποίησης των προνοιών πάντα επιχειρεί η Τρόικα να επιβάλει νέους όρους. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αν ψάχνουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τις επιλογές που μας αφήνει η Τρόικα, δεν υπάρχουν λύσεις», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο το κόμμα του νιώθει την ανάγκη να απολογηθεί στον κυπριακό λαό για το γεγονός ότι η κατάληξη στο Eurogroup έρχεται σε πλήρη αντίθεση, τόσο με τις προεκλογικές, όσο και τις πρώτες μετεκλογικές δεσμεύσεις του προέδρου και του ΔΗΣΥ .
Ο κ. Νεοφύτου περιορίστηκε να πει «αυτό που έλεγε ως υποψήφιος και ως πρόεδρος ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ότι αυτή η προσέγγιση κάποιων Ευρωπαίων ηγετών και κυβερνήσεων και του ΔΝΤ, δεν είναι πολιτική προς τη σωστή κατεύθυνση και θα το δείξουν και οι αντιδράσεις ενδεχομένως των αγορών».
Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα απευθύνει λόγο στη Βουλή -για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά της Κύπρου- σε μία προσπάθεια να πείσει τα μέλη της να εγκρίνουν το νομοσχέδιο, ενώ στη συνέχεια θα απευθύνει διάγγελμα στον κυπριακό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου