Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

Η Ένωση Καταναλωτών δίνει συμβουλές για το νηστίσιμο τραπέζι της Σαρακοστής


Νηστίσιμο θα είναι και φέτος το παραδοσιακό σαρακοστιανό τραπέζι για την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, εξαιτίας των ισοπεδωτικών περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και επιβολής πάσης φύσεως χαρατσιών, αύξησης φορολογίας, τιμολογίων ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να έχουν τιναχθεί κυριολεχτικά στον αέρα οι ήδη συρρικνωμένοι οικογενειακοί προϋπολογισμοί.


Είναι βέβαιο ότι, το φετινό τραπέζι θα είναι τραπέζι δύο κατηγοριών και πιο συγκεκριμένα για τους ακόμα αντέχοντες και για τους μη αντέχοντες, ενώ δεν θα είναι λίγοι οι πολίτες αυτοί που ανήκουν στη κατηγορία των μη εχόντων που θα περάσουν τα κούλουμα στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι δήμοι σε όλη την επικράτεια, έτσι ώστε να την βγάλουν εντελώς ΄΄καθαρή΄΄… την καθαρά Δευτέρα !!!
Κόστος σαρακοστιανού τραπεζιού για έξι άτομα
1ης Κατηγορίας – για τους σχεδόν αντέχοντες…
Χταπόδι φρέσκο 1κ., 14,90

Καλαμάρι φρέσκο 1κ, 9,90

Γαρίδα κατεψυγμένη Αργεντινής Νο 3, 1κ. 8,50

Ντομάτες 1κ., 1,29

Πιπεριές πράσινες 1/2κ, 1,60


Αγγούρι 1τμχ., 0,55

Ελιές Άμφισσας 1/2κ, 2,40

Πίκλες 1κ, 2,00

Ντολμαδάκια κονσέρβα 400γρ., 2,50

Ταραμάς λευκός 1/4κ., 4,70

Χαλβάς εξαιρετικής ποιότητας 1κ, 8,00

Λεμόνια 1κ., 0,95

Πατάτες 2κ., 1,50

Λαγάνες 2κ., ( 2,50-3,00 ) Μέση Τιμή 2κ. 5,50

Κρασί χύμα 2λ., 7,00

Σύνολο 71,29
2ης Κατηγορίας – για τους μη αντέχοντες…
Σουπιές κατεψυγμένες ολόκληρες Ατλαντικού, 1κ. 5,85

Θράψαλα κατεψυγμένα 1κ. 4,99

Χταπόδι Ατλαντικού κατεψυγμένο 1κ. 7,40

Αγγούρι 0,55

Λάχανο 1τμχ. 0,50

Πατάτες 1κ. 0,75

Ταραμάς κόκκινος 1/4κ. 1,15

Λεμόνια 1/2κ. 0,50

Πίκλες 1/2κ. 1,00

Ελιές τσακιστές Αγρινίου 1/2κ. 1,47

Χαλβάς κακάο 1κ. 5,50

Κρασί χύμα 1λ. 3,50

Ψωμί 1 καρβέλι 0,70

Σύνολο 33,86



Και τώρα προσοχή στη ποιότητα…

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ
ΝΗΣΤΙΣΙΜΩΝ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ

Προσοχή στις πινακίδες των αλιευμάτων

Υποχρεωτικά πρέπει να αναγράφουν με ευδιάκριτα γράμματα το είδος,

την τιμή και την χώρα προέλευσης

Χαρακτηριστικά φρεσκότητας κεφαλόποδων

(χταπόδια, καλαμαράκια, σουπιές, θράψαλα)


· Επιφάνεια σώματος υγρή, γυαλιστερή

· Μάτια γυαλιστερά, ζωηρά

· Πλοκάμια - βεντούζες, ανθεκτικά στο τράβηγμα

· Σάρκα συμπαγής γυαλιστερή

· Συχνό γνώρισμα αλλοίωσης στα κεφαλόποδα, είναι το ρόζ χρώμα που παίρνει η επιφάνεια της σάρκας τους.

Χαρακτηριστικά φρεσκότητας οστρακοειδών (μύδια, στρείδια, αχιβάδες, κυδώνια, χτένια)

· Να διατίθενται μέσα στο όστρακό τους και να είναι ζωντανά

· Όστρακο κλειστό με τη σάρκα προσκολλημένη

· Το υγρό στο εσωτερικό τους να είναι διαυγές και άοσμο

· Πιστοποίηση της φρεσκάδας η άμεση αντίδραση σε σταγόνες λεμονιού ή σε τσίμπημα της σάρκας με καρφίτσα

· Όταν είναι αποφλοιωμένα, η σάρκα να είναι γυαλιστερή και να συντηρούνται συσκευασμένα σε ψυκτικό χώρο.

Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχουν οι εξής ενδείξεις :

· Η επωνυμία της επιχείρησης

· Το είδος των οστρακοειδών

· Η ημερομηνία παραγωγής

· Η σφραγίδα της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ο χρόνος και ο τρόπος συντήρησης

Χαρακτηριστικά φρεσκότητας μαλακόστρακων (γαρίδες, αστακοί, καραβίδες)


· Η μυρωδιά να είναι ευχάριστη

· Τα άρθρα στερεά, προσκολλημένα στο σώμα και δύσκαμπτα

· Το χρώμα φυσιολογικό «σκούρο καφέ για τους αστακούς, καστανό ή ρόζ για τις γαρίδες, ανοικτό κόκκινο ή ροζ για τις καραβίδες»

· Oταν τα μαλακόστρακα είναι ακόμα ζωντανά, αναζητούμε αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια

· Η θωρακική μεμβράνη να είναι ανθεκτική, διαφανής, ισχυρά τεντωμένη

· Ο κεφαλοθώρακας να είναι ανοικτόχρωμος κι όχι μελανιασμένος

· Τα πόδια να είναι μαλακά και εύκαμπτα

· Οι φρέσκιες γαρίδες πρέπει να γλιστρούν εύκολα μέσα το χέρι.


Κονσέρβες

Όταν αγοράζουμε κονσέρβες θα πρέπει να προσέχουμε:


· Την ετικέτα της κονσέρβας.Πρέπει να αναγράφονται τα συστατικά που περιέχει, το βάρος και η επωνυμία του παρασκευαστή

· Την ημερομηνία παραγωγής, στις δε παστεριωμένες και η ημερομηνία λήξης της συντήρησης

· Προσοχή! Να μην είναι διογκωμένες, παραμορφωμένες ή σκουριασμένες


Επίσης
Κονσέρβες που όταν τις ανοίγουμε, παρουσιάζουν αλλοιώσεις στη σύσταση και το χρώμα και έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση. Γενικά, όταν ανοίγουμε μια κονσέρβα και δεν την καταναλώνουμε ολόκληρη, τότε, το υπόλοιπο περιεχόμενο να συντηρείται στο ψυγείο και να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο ταραμάς πρέπει να έχει ευχάριστη και όχι ξινή γεύση.
Η λαγάνα λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχει την καθαρή Δευτέρα, πρέπει

να είναι καλοψημένη...


Προσοχή στα κατεψυγμένα αλιεύματα και στον επίπαγο


Προσοχή στον επίπαγο των κατεψυγμένων αποφλοιωμένων ή μη μαλακοστακοειδών καθώς και στα καθαρισμένα μαλάκια,τεμαχισμένα ή μη.

Το καταναλωτικό κοινό ότι στις συσκευασίες των κατεψυγμένων αλιευμάτων πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα και ο επίπαγός τους.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ο επίπαγος δεν δεν πρέπει να είναι πάνω από το 15% στα κατεψυγμένα χταπόδια,καλαμάρια,σουπιές, θράψαλα,γαρίδες,αστακοί,-καραβίδες,κ.λ.π.

Καλούμε το καταναλωτικό κοινό να καταγγέλει στις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι ΄΄στραβό΄΄ πέσει στην αντίληψή του στα τηλέφωνα 1520 (Υπουργείο Ανάπτυξης), 210 6971600 (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), στις Διευθύνσεις κτηνιατρικής των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και στη γραμμή ενημέρωσης-καταγγελιών της Ένωσης Καταναλωτών 210 41 11 080.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου