Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Το απόγευμα η κρίσιμη ψηφοφορία. Απίστευτες πιέσεις στους Βουλευτές να ψηφίσουν ΝΑΙ

Η κυπριακή Βουλή καλείται σήμερα να ψηφίσει επί του σχεδίου διάσωσης της οικονομίας και να εγκρίνει το αμφιλεγόμενο μέτρο του κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων, το οποίο έχει τεθεί ως όρος για την παροχή της βοήθειας.

Η κρίσιμη συνεδρίαση θα αρχίσει στις 16:00 και αναμένεται τα πνεύματα να οξυνθούν, καθώς υπάρχουν πτέρυγες στη Βουλή που είναι αντίθετες με το επίμαχο σχετικό νομοσχέδιο.
Το κομμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ, το οποίο διαθέτει 19 από τις 56 έδρες στο Κοινοβούλιο και η ΕΔΕΚ με 5 έδρες έχουν έχει ήδη απορρίψει το σχέδιο διάσωσης.
Επικριτικό εμφανίζεται ακόμη και το ΔΗΚΟ, ο μικρός κυβερνητικός σύμμαχος του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του κόμματός του ΔΗΣΥ.
Οι ισορροπίες είναι λεπτές. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) διαθέτει 20 έδρες από τις 56 του Κοινοβουλίου και χρειάζεται στήριξη από άλλες παρατάξεις για να περάσει τα μέτρα.
 Εάν δεν υπάρξουν διαρροές, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ διαθέτουν 28 ψήφους, μια λιγότερη απ’ όσες χρειάζονται για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.
Η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να επικυρώσει τη συμφωνία πριν οι τράπεζες ανοίξουν τις πύλες τους την Τρίτη το πρωί, φοβούμενη ότι θα υπάρξει μαζική ανάληψη καταθέσεων. Σήμερα λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας οι τράπεζες είναι κλειστές.
Εν τω μεταξύ, στις 8:30 συγκαλείται εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο και στις 11:00 ο κ. Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους βουλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου