Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Δεν θέλουν οι κυπριακές τράπεζες «ανάδοχο» των υποκαταστημάτων τους στην Ελλάδα

"Όχι" στη μεταβίβαση του δικτύου των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα στις ελληνικές τράπεζες είπαν οι διοικήσεις των Κυπρίων, στη σύσκεψη που είχαν με την κεντρική τράπεζα, σήμερα το πρωί.
Επιλέγουν να κρατήσουν τα δίκτυα αυτά, και να κάνουν χρήση της βοήθειας για να ανακεφαλαιοποιήσουν και το τμήμα των ομίλων τους που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.
Παραμένει ανοικτό, όμως, το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν να παραχωρήσουν τα δίκτυά τους, με απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, έχει τη διακριτική ευχέρεια, με τη συγκατάθεση της ΕΚΤ, να παρέμβει για την κατάσταση των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς το τι θα γίνει με τις καταθέσεις στο δίκτυο των κυπριακών καταστημάτων στον ελληνικό χώρο, εξαρτάται πλέον από τις εξελίξεις στην Κύπρο.
Με τα νέα δεδομένα, δεν υπάρχει η προϋπόθεση ένταξης του δικτύου των κυπριακών υποκαταστημάτων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, η κυπριακή πλευρά δείχνει διατεθειμένη να παίξει ένα σκληρό πόκερ προς όλες τις κατευθύνσεις, για να βελτιώσει τους όρους της στο πακέτο βοήθειας, με δεδομένο ότι αύριο συνεδριάζει η ολομέλεια της Βουλής της.

Νωρίτερα, είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την Τράπεζα Πειραιώς, την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank για τα υποκαταστήματα αυτά.
Κυβερνητικές πηγές, όμως, επισημαίνουν ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης και των εποπτικών αρχών είναι να μεταβιβαστεί το ενεργητικό, οι καταθέσεις και τα δάνεια όπως επίσης και το προσωπικό στις τρεις συστημικές τράπεζες.

Εάν τελικά δεν προκριθεί καμία από τις τρεις τράπεζες, προσωρινά ο έλεγχος των δύο κυπριακών τραπεζών θα περάσει στο ΤΧΣ, και θα συγχωνευτούν με το ΤΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου