Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Reuters: Δεν κατέληξαν σε συμφωνία Ρωσία και Κύπρος

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία η ρωσική με την κυπριακή πλευρά σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Δεν μπόρεσε να επιτευχθεί συμφωνία με τη ρωσική πλευρά σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, κ. Σαρρή, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ρώσο ομόλογό του, Αντόν Σιλουάνοφ, στη Μόσχα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα δεν έχει υπάρξει συμφωνία ως προς την επιμήκυνση του δανείου. Στη Μόσχα μεταβαίνει σήμερα και ο κύπριος υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Το ταξίδι του ήταν προγραμματισμένο, λόγω της έκθεσης τουρισμού στη ρωσική πρωτεύουσα, ωστόσο δεδομένων των εξελίξεων αποκτά πρόσθετη σημασία. Εξάλλου, σύμφωνα με το ΡΙΚ, στη ρωσική πρωτεύουσα βρίσκεται για επαφές κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας.
Πηγή από την τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για θετική κατάληξη στη μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία, που κυοφορείται τους τελευταίους μήνες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η προεργασία που έγινε είναι πολύ ενθαρρυντική και η αναχώρηση της αντιπροσωπείας της Τράπεζας για τη Μόσχα ήταν εσπευσμένη, προκειμένου να μη χαθεί η ευνοϊκή χρονική συγκυρία.
Σαρρής στο CNBC: Θα μείνουμε εδώ ώσπου να συμφωνήσουμε
Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής δήλωσε στο CNBC ότι «η Ρωσία ήταν πολύ υποστηρικτική για τους όρους του δανείου των 2.5 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη λάβει από τη Ρωσσία και τώρα οι συζητήσεις προχωρούν πέρα από αυτό».
«Είχαμε μια πολύ καλή πρώτη συνάντηση, πολύ εποικοδομητική και πολύ ειλικρινή συζήτηση. Υπογραμμίσαμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις για να βρούμε λύση με την οποία ελπίζουμε ότι θα πάρουμε ότι θα υπάρξει βοήθεια από τη Ρωσσία.»
Ερωτηθείς αν αυτό σήμαινε την επέκταση του υφιστάμενου δανείου, ο Σαρρής είπε: «Όχι, εμείς εξετάζουμε τα πράγματα πέρα από αυτό.»
«Δεν έχουμε καθόλου λεπτομέρειες, αλλά θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις. Θα είμαστε εδώ μέχρι να φθάσουμε σε κάποια συμφωνία»,πρόσθεσε.
Δάνειο 5 δισ. ζήτησε η Κύπρος από τη Ρωσία
Δάνειο από την Ρωσία ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ έχει ζητήσει η Κύπρος όπως μεταδίδει το Reuters, μετά και την απόρριψη του «κουρέματος» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.
Την ρωσική βοήθεια φαίνεται ότι ζητάει η Κύπρος, καθώς όπως μεταδίδει το Reuters Γερμανίας γίνονται συζητήσεις για σύναψη δανείου 5 δις ευρώ, με την παράλληλη επιμήκυνση του προηγούμενου ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δις ευρώ και την μείωση του επιτοκίου το οποίο ανέρχεται στο 4,5%. Το γερμανικό πρακτορείο, επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να οριστικοποιήσει τη στάση που θα τηρήσει έναντι των όρων διάσωσής που έχουν θέσει οι ευρωπαίοι εταίροι της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου