Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Εκτιμήσεις για αποθέματα πετρελαίου πάνω από 30 εκ. βαρέλια στην Καβάλα

Πάνω από 10% αύξηση στα εκτιμώμενα αποθέματα πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας ανακοίνωσε η Energean Oil & Gas. Συγκεκριμένα, πλέον τα απολήψιμα αποθέματα υπολογίζονται σε περισσότερα από 30 εκ. βαρέλια, έναντι 27 εκ. που είχαν υπολογισθεί το 2013. Ειδικότερα, με βάση την ειδική αναφορά (Competent Persons Report – CPR) την οποία παρέδωσε στην Energean Oil & Gas ο ανεξάρτητος σύμβουλος ERC Equipose, τα απολήψιμα αποθέματα εκτιμώνται σε 11,9 εκ. βαρέλια για το κοίτασμα του Πρίνου, σε 3,4 εκ. βαρέλια για το κοίτασμα του Βόρειου Πρίνου και σε 15 εκ. βαρέλια για το κοίτασμα "Έψιλον". Σύμφωνα με την εταιρία, οι αναβαθμισμένες εκτιμήσεις βασίστηκαν στην νεότερη αξιολόγηση δεδομένων που προκύπτουν από τη μελέτη των πετρελαϊκών πεδίων στον κόλπο της Καβάλας, στην επανεπεξεργασία σεισμικών ερευνών, καθώς και στα στοιχεία που συνελέγησαν στη διάρκεια των δύο τελευταίων γεωτρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στον Πρίνο το φθινόπωρο του 2013.

Κατά τον ανεξάρτητο σύμβουλο, παρόλο που ο Πρίνος και ο Βόρειος Πρίνος αποτελούν δύο ώριμα κοιτάσματα, υπάρχει σημαντικό περιθώριο προσθήκης επιπλέον παραγωγής μέσω της πραγματοποίησης νέων γεωτρήσεων, της αξιοποίησης διαφυγόντος πετρελαίου, της βελτίωσης της λειτουργίας των υφιστάμενων πηγαδιών, καθώς και της βελτιστοποίησης στην εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών μεθόδων όπως η εισπίεση νερού και αερίου στο κοίτασμα. Ανάλογα, πρόσθετη παραγωγή θα προκύψει από το πρόγραμμα ανάπτυξης του κοιτάσματος "Έψιλον" το οποίο έχει εκπονήσει η Energean Oil & Gas.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας δήλωσε τα εξής: «Μέσα από συστηματική έρευνα, διαρκή προσπάθεια του επιστημονικού μας δυναμικού και επενδύσεις που πλέον έχουν ξεπεράσει τα 180 εκατ. ευρώ στη διάρκεια των τελευταίων 7 ετών, το success story του Πρίνου συνεχίζεται. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα το 2007, όταν η Energean Oil & Gas απέκτησε τις άδειες εκμετάλλευσης του Πρίνου, ήταν μόλις 2 εκ. βαρέλια και το τέλος της παραγωγής έμοιαζε βέβαιο και σύντομο. Πλέον, η παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο της Καβάλας έχει μέλλον, τουλάχιστον, για μια 15ετία και, ανάλογα, διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και η καθημερινή συνεισφορά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας». Ο κ.Μαθιός πρόσθεσε πως, με βάση τις εκτιμήσεις του ανεξάρτητου συμβούλου ERC Equipose και με δεδομένη την μέριμνα για το περιβάλλον και τις τουριστικές δραστηριότητες, η Energean Oil & Gas προγραμματίζει το νέο γεωτρητικό της πρόγραμμα στον Πρίνο, στον Βόρειο Πρίνο και στο κοίτασμα "Έψιλον", που έχει ως στόχο την αύξηση της παραγωγής και το οποίο πρόκειται να ανακοινώσει στις επόμενες εβδομάδες».

Τα κοιτάσματα στον Κόλπο της Καβάλας αποτελούν, μαζί με τα περίπου 5 εκατ. βαρέλια του κοιτάσματος στο Κατάκολο τα μοναδικά διαπιστωμένα αποθέματα πετρελαίου στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι ο Πρίνος στα 33 χρόνια παραγωγής έχει συνολικά δώσει 109,3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, ενώ άλλα 3,9 εκατ. βαρέλια έχει δώσει ο Βόρειος Πρίνος. Το δε κοίτασμα “΄Εψιλον” είχε παράξει, στην περίοδο 2010-2011 περίπου 300.000 βαρέλια πετρελαίου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου