Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012

Πως πιάστηκαν στη φάκα οι ληστές της Αρχαίας ΟλυμπίαςΑναζητούνται ακόμη δύο για τη ληστεία στην Αρχαία Ολυμπία

Δύο ακόμη άτομα αναζητεί η Αστυνομία σε σχέση με την υπόθεση της ληστείας στο Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαίας Ολυμπίας, το περασμένο Φεβρουάριο.
Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, τα στοιχεία τους έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, πρόκειται για έναν 58χρονο και έναν 33χρονο, αμφότεροι κάτοικοι Πατρών.
Το πρωί του Σαββάτου η αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη τριών ατόμων για την υπόθεση, ενός 41χρονου που διέμενε στην Αθήνα, ενός 50χρονου από την Πάτρα και ενός 36χρονου, επίσης από την Πάτρα.
Ο 41χρονος ήταν αυτός που προσπάθησε να πουλήσει, έναντι 300.000 ευρώ, χρυσό δακτυλίδι που είχε κλαπεί από το μουσείο, σε αστυνομικό της Ασφάλειας Πατρών, ο οποίος παρουσιάστηκε ως ενδιαφερόμενος αγοραστής.
Η συνάντηση έγινε σε ξενοδοχείο της Πάτρας μετά από αρκετές αναβολές σήμερα στη 1.00 τα ξημερώματα. Ο αστυνομικός πήγε στο δωμάτιο που τον περίμενε ο δράστης και αφού του έδειξε τα χρήματα, παρέλαβε το δαχτυλίδι.
Την ίδια στιγμή εκδηλώθηκε συντονισμένη επιχείρηση από αστυνομικούς που βρίσκονταν σε διπλανά δωμάτια, και τότε ο 41χρονος, στην προσπάθειά του να αποφύγει τη σύλληψη, χρησιμοποίησε ανεπιτυχώς πιστόλι που είχε πάνω του.
Εκτός του 41χρονου συνελήφθησαν και οι άλλοι δύο συνεργοί του που βρίσκονταν στην είσοδο του ξενοδοχείου.
Ανευρέθησαν όλα τα αρχαία αντικείμενα
Στη συνέχεια οι συλληφθέντες αποκάλυψαν στους αστυνομικούς ότι τα αρχαία αντικείμενα που είχαν αφαιρεθεί από το Μουσείο, ήταν θαμμένα μέσα σε σάκο σε αγροτική περιοχή του χωριού Κοσκινά στην Αρχαία Ολυμπία.
Αυτά μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου μετά την καταγραφή τους, διαπιστώθηκε ότι ανευρέθηκαν στο σύνολό τους. Υπενθυμίζεται ότι οι δράστες της ληστείας είχαν αφαιρέσει συνολικά 77 αρχαία αντικείμενα και συγκεκριμένα:
Χρυσό σφραγιστικό δακτυλίδι (το οποίο επεχείρησαν να πουλήσουν οι συλληφθέντες) από την 'Ανθεια Μεσσηνίας με παράσταση ταυροκαθαψίων, το οποίο βρέθηκε σε θαλαμωτό μυκηναϊκό τάφο και σφραγιδοκύλινδρο από αιματίτη που φέρει παράσταση αρματοδρομίας από την Κρήτη (15ος - 14ος π. Χ. αιώνας). Είχαν κλαπεί επίσης ένας μελαμβαφής κάνθαρος, μία αττική μελανόμορφη λήκυθος από τη Ρόδο (5ος π. Χ. αιώνας) και 13 πήλινοι λύχνοι.
Τα πήλινα αντικείμενα που αφαιρέθηκαν από το Μουσείο είναι: 4 ειδώλια ηνιόχων, 8 ίπποι, ειδώλια ταύρου, κριού και σκύλου, τροχός και τμήμα άρματος.
Στα χάλκινα αντικείμενα συγκαταλέγονται: 11 τροχοί, 5 τρίποδες, 4 ειδώλια ηνιόχου και άρματος, 12 ειδώλια ίππων, 7 ειδώλια ταύρου, ένα σύμπλεγμα ίππων, ένα τμήμα χάλκινου αναθήματος άρματος και ο άξονας του.
Η ληστεία είχε γίνει το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου. Γύρω στις 7:30 δύο άνδρες, με στολές παραλλαγής και καλυμμένα τα πρόσωπά τους, εισέβαλαν στο Μουσείο και με την απειλή των όπλων ακινητοποίησαν τη φύλακα την ώρα που έθετε εκτός λειτουργίας το σύστημα συναγερμού, για να μπει στο κτήριο και να αναλάβει υπηρεσία. Σπάζοντας τις γυάλινες προθήκες αφαίρεσαν τα εκθέματα και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή. Η φύλακας κατάφερε να λυθεί λίγο μετά τις 7:50, και ενημέρωσε την ΕΛ.ΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου