Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Εθνική, Alpha και Πειραιώς διεκδικούν τις 3 Κυπριακές τράπεζες

Τρεις επιπλέον μνηστήρες, η Εθνική, η Alpha και η Πειραιώς έχουν μπει δυναμικά, σύμφωνα με πληροφορίες, στην διεκδίκηση των υποκαταστημάτων των 3 Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα (Κύπρου, CPB, Ελληνική). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΤΤ παραμένει ισχυρά στο τραπέζι ως «χρυσή εφεδρεία» για ένα deal που πρέπει – όπως αναφέρουν – να κλείσει πάση θυσία μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.


«Γίνονται όλες οι ετοιμασίες από ΤτΕ, υπουργείο Οικονομικών και άλλους φορείς με επίκεντρο το ΤΤ ως δεύτερη λύση, αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή θα διεξάγονται διαπραγματεύσεις και με τους άλλους διεκδικητές» αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι. Οι ανακοινώσεις αναμένονται εκτός απροόπτου αύριο και προϋποθέτουν, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, την ψήφιση από τη Κυπριακή Βουλή του νομοσχεδίου με τις αποφάσεις του Eurogroup.

Προϋποθέτουν πάνω από όλα «να υπάρξει πωλητής γιατί προς το παρόν μόνο αγοραστής ή αγοραστές υπάρχουν» όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί έχει οριστεί συνάντηση στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου με εκπροσώπους των 3 τραπεζών που έχουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα για να προχωρήσει το πωλητήριο.

Από την πλευρά της η ΤτΕ, σύμφωνα με άλλες πηγές, προετοιμάζεται για να παράσχει όλη τη ρευστότητα που θα χρειαστούν ενδεχομένως τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες. Για το ίδιο θέμα σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα συνεδρίασε και το ΤΧΣ.

Η συμφωνία προβλέπει την μεταφορά στοιχείων του ενεργητικού, του παθητικού και των τραπεζικών εργασιών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΟΙΚ σε πρώτη φάση η κεφαλαιακή κάλυψη θα γίνει από κοινού από Ελλάδα και Κύπρο, καθώς αυτό επιβάλουν οι κανόνες της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού της ΕΕ κατά την μεταβίβαση στοιχείων ενεργητικού και σε επόμενο στάδιο αυτή η συνεισφορά θα «ουδετεροποιηθεί». Η απόφαση του Eurogroup αναφέρει ότι η απόφαση δεν θα «προκαλεί βάρος στο ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ»

Με βάση τις πληροφορίες που έχουν δοθεί από κυβερνητικούς παράγοντες και κοινοτικές πηγές, (αφού το επίσημο τεχνικό κείμενο δεν είναι ακόμη διαθέσιμο) το κόστος για τις 3 τράπεζες είναι 1,4 – 1,5 δισ. ευρώ περίπου και προβλέπεται μικρή επιβάρυνση της Ελλάδας μέσω της συνδρομής του ΤΧΣ με περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας επανέλαβε και σήμερα με δηλώσεις του ότι οι καταθέσεις των πελατών στα υποκαταστήματα είναι πλήρως διασφαλισμένες. Το ίδιο είχε δηλώσει και χθες μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας με στο οποίο αποφασίστηκε η μεταφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε υφιστάμενο ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα. Κυβερνητική πηγή είχε αναφέ
ρει χθες  ότι, δεν είναι απαραίτητο η λύση να είναι «πακέτο» και για τις τρεις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου