Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Λίστα με τις ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο ζητά η Μόσχα

Η Ρωσία θα ζητήσει από τη Λευκωσία, στη συνάντηση που αναμένεται να έχει στη Μόσχα ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών τις επόμενες ώρες ή έστω ημέρες με κυβερνητικά στελέχη, αναλυτικά στοιχεία, ήτοι έναν κατάλογο με τα ονόματα και τους λογαριασμούς Ρώσων πολιτών και επιχειρήσεων σε κυπριακές τράπεζες.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Nικολάι Πετρόφ, καθηγητής Οικονομικών, αυτά τα στοιχεία θα τα ζητήσει ως προαπαιτούμενα, για να εγκρίνει την επέκταση του δανείου προς την Κύπρο και την ενδεχόμενη μείωση επιτοκίου.

Ο Πούτιν χρειάζεται τα στοιχεία αυτά, στην προσπάθειά του να φέρει πίσω στη Ρωσία κεφάλαια που τώρα «βγαίνουν» μέσω offshore εταιρειών εκτός χώρας, ενώ παράλληλα τα περισσότερα από αυτά «ανήκουν» σε πρόσωπα εκτός νόμου, ή -το κυριότερο- σε επιχειρηματίες -είτε αντιπάλους είτε όχι «φίλα διακείμενους» στον Πούτιν.

Ο έκτακτος φόρος που προβλέπεται να επιβληθεί στις τραπεζικές καταθέσεις με βάση το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου θα πλήξει σε μεγάλο βαθμό τα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων καταθετών που ανέρχονται σε τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμά η Μόσχα.
«Η εμπιστοσύνη απέναντι στην Κύπρο, ως ασφαλές μέρος για τοποθέτηση χρημάτων, θα μειωθεί στο μηδέν», δήλωσε στο πρακτορείο Ιντερφάξ ο Ανατόλι Αξάνοφ, βουλευτής και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειακών Τραπεζών της Ρωσίας.
Ο Αξάνοφ αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις ειδικών σύμφωνα με τους οποίους τα ρωσικά κεφάλαια στην Κύπρο ενδέχεται να αγγίζουν τα 20 δισ. δολάρια (περίπου 15,4 δισ. ευρώ).

Η ρωσική έκδοση του αμερικανικού περιοδικού Forbes ωστόσο ανεβάζει σημαντικά το ποσό αυτό. Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο οίκος αξιολόγησης Moody's υπολόγιζε ότι τα κεφάλαια ρωσικών εταιρειών που είναι τοποθετημένα στην Κύπρο φτάνουν τα 14,6 δισ. ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν 9,2 δισ. ευρώ που έχουν καταθέσει οι ρωσικές τράπεζες στις κυπριακές.
Το Forbes επικαλείται επίσης τις εκτιμήσεις του οικονομικού τύπου με βάση τις οποίες οι καταθέσεις φυσικών προσώπων από τη Ρωσία στην Κύπρο κυμαίνονται από 8 μέχρι 35 δισ. ευρώ.

«Οι Ρώσοι έχασαν σε μια μέρα έως και 3,5 δισ. ευρώ» σημειώνει το περιοδικό στην ιστοσελίδα του. «Η είδηση της φορολόγησης σε ποσοστό έως και 10% στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών έσπειρε τον πανικό στους Ρώσους επιχειρηματίες που περιλαμβάνονται στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους», προσθέτει το περιοδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου