Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Η Κύπρος βούλιαξε τις αγορές της Ασίας

Αντί να σκύβουν το κεφάλι πρέπει να πουν όχι στο σχέδιο καταστροφής τους

Επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των αγορών και τις προβλέψεις των αναλυτών, το ιαπωνικό γεν ανατιμήθηκε σημαντικά έναντι του ευρώ και οι μετοχές στις ασιατικές αγορές υποχώρησαν αισθητά με την έναρξη των συνεδριάσεων, τη Δευτέρα, έπειτα από την πρωτοφανή πρόταση διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, που «κλόνισε» τα νεύρα των επενδυτών.


Το ιαπωνικό νόμισμα ανατιμήθηκε κατά πολύ νωρίς τη Δευτέρα στην Ασία έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, το οποίο βυθίστηκε σε χαμηλό 121,585 ανά ευρώ, από τα 124,93 γεν ανά ευρώ, αργά την Παρασκευή.

Το ευρώ άγγιξε και τα χαμηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων εβδομάδων έναντι του δολαρίου -1,2895 δολάρια ανά ευρώ- νωρίς τη Δευτέρα, πολύ κάτω από το επίπεδο των περίπου 1,30 δολαρίων ανά ευρώ, αργά την Παρασκευή.

«Θα έχουμε μια διόρθωση σήμερα... Το γεν είναι κοντά στα 95 σε σχέση με το δολάριο. Αυτά είναι άσχημα νέα για την ιαπωνική αγορά» δήλωσε ο Τακάσι Χιρόκι, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Monex Inc.

Στις χρηματιστηριακές μετοχές, ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού, εκτός των μετοχών του ιαπωνικού χρηματιστηρίου, άνοιξε μειωμένος κατά 0,8%, με το χρηματιστήριο της Αυστραλίας να βυθίζεται κατά 1,7% και της Νότιας Κορέας να υποχωρεί κατά 0,6%.

«Η εβδομάδα ξεκίνησε με μια σαφή αύξηση του επιπέδου κινδύνου μετά την απόφαση-έκπληξη στις Βρυξέλλες... με την καταβολή φόρου καταθέσεων στη Κύπρο, για να εγκριθεί το δάνειο των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ» δήλωσε ο Σιν Κάλοου στρατηγικός αναλυτής της Westpac.

Κατά τους αναλυτές, το προτεινόμενο σχέδιο διάσωσης για την Κύπρο προκαλεί αύξηση της αβεβαιότητας και δυνητικά δημιουργεί τάσεις αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Τελικά, το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με σημαντικές απώλειες 2,71%, που αποδίδονται, χωρίς περιστροφές, στην αναζωπύρωση των ανησυχιών για την κρίση στην ευρωζώνη, μετά την ανακοίνωση της δασμολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο, έναντι της σύναψης δανειακής σύμβασης από την ευρωζώνη.

Ο δείκτης Nikkei 225 των κύριων διαπραγματεύσιμων μετοχών έκλεισε με απώλειες 340,32 μονάδων, στις 12.220,63 μονάδες.

Ταυτόχρονα, το ευρώ υποχωρεί στην ιαπωνική αγορά συναλλάγματος, φθάνοντας στα 121,75 γεν στις 15.00 τοπική ώρα (08.00, ώρα Ελλάδος), έναντι 124,61 στο κλείσιμό του την Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου