Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Ο Κεντρικός τραπεζίτης πληρώνει την κρίση

«Εάν ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας παύσει, αυτό θα συμβεί με νόμιμες διαδικασίες» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες αιτιολογίες θα οδηγούσαν στην παύση του κ. Πανίκου Δημητριάδη.


Χρησιμοποιώντας ωστόσο τον όρο «terminate», ο κ. Γεωργιάδης δεν κρύβει τις προθέσεις της κυπριακής κυβέρνησης απέναντι στον κ. Δημητριάδη, ο οποίος διορίστηκε επί θητείας Δημήτρη Χριστόφια και δέχεται ισχυρές πολιτικές πιέσεις να παραιτηθεί.


Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη στην Wall Street Journal, η κυπριακή κυβέρνηση θα έχει εκ νέου επαφές με τη ρωσική πλευρά, τις επόμενες εβδομάδες, με στόχο την αναδιάρθρωση του δανείου.


Όπως τόνισε, οι συναλλαγές των εγχώριων (κυπριακών) τραπεζών είναι πλέον ελεύθερες τώρα, ενώ πρόσθεσε πως εξετάζεται η χαλάρωση των περιορισμών για τις διεθνείς τράπεζες στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες.


Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος προσπαθεί να αποκαταστήσει τις φυσιολογικές συνθήκες στον τραπεζικό της κλάδο, καθώς και να συγκεντρώσει κεφάλαια για την υψηλότερη συμμετοχή στη συμφωνία διάσωσης.


Όπως τόνισε, η κίνηση για την αύξηση του ορίου στις εγχώριες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στα 300.000 ευρώ θα απελευθερώσει την κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο. Επίσης, πρόσθεσε πως τις επόμενες ημέρες θα αρθούν και οι περιορισμοί στις διεθνείς τράπεζες.


Επίσης, σχολίασε πως οι πωλήσεις χρυσού αποτελούν μια επιλογή, καθώς και ότι ο χρυσός ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά διαχειρίζεται από την Κεντρική Τράπεζα και μπορεί να πουληθεί, με βάση μια απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου.


"Η πώληση αποτελεί μια επιλογή, εντός του πλαισίου της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έχει καταγραφεί και εξετάζεται" τόνισε.


Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμώνται τα έσοδα από την πώληση χρυσού, προσθέτοντας ότι οι πωλήσεις κρατικών assets, όπως υπηρεσιών κοινής ωφελείας και real estate, θα ήταν πιο σημαντικά στη συγκέντρωση του ποσού των 13 δισ. ευρώ, που είναι ο στόχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου