Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013

Stephen Hawking: Θα επιβιώσουμε μόνο αν δραπετεύσουμε από τον εύθραυστό μας πλανήτη!

O Stephen Hawking, o κορυφαίος επιστήμονας που αφιέρωσε τη ζωή του στην αποκωδικοποίηση των μυστικών του Σύμπαντος, πιστεύει ότι το μέλλον και η επιβίωση της ανθρωπότητας σχετίζεται άμεσα με τη συνεχή μελέτη πάνω στο υπερπέραν.


Ο 71χρονος βρετανός κοσμολόγος και συγγραφέας θεωρεί ότι η ανθρωπότητα δεν θα αντέξει για ακόμη 1000 χρόνια, αν δεν δραπετεύσει από αυτόν τον «εύθραυστο πλανήτη».


Αυτές ήταν οι δηλώσεις του κατά την διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον γιατρών, νοσοκόμων και εργαζομένων του ιατρικού κέντρου Cedars- Sinai. Ο Hawking παρακολούθησε τις εργασίες στο κέντρο κυττάρων όπου μελετάται η αδρανοποίηση της εξέλιξης της νόσου Lou Gehrig. Η νόσος είναι γνωστή και ως «αμυοτροφική πλευρική σκλήρωση» και προσβάλλει τα νευρικά κύτταρα του μυαλού και της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα την παράλυση και σοβαρά προβλήματα αναπνοής.


Ο Hawking χτυπήθηκε από τη νόσο Lou Gehrig πριν από 50 χρόνια, όταν ήταν ακόμη φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Cambridge. Παρόλο που έπεσε σε βαθιά κατάθλιψη και δεν έβρισκε τον λόγο να ολοκληρώσει το διδακτορικό του, συνέχισε να ασχολείται με το αντικείμενο των σπουδών του. Το σλόγκαν του ήταν «αν αντιληφθείς πώς λειτουργεί το Σύμπαν, τότε μπορείς να το ελέγχεις με τον τρόπο σου».


Παρόλο που οι πάσχοντες της νόσου Lou Gehrig δεν επιβιώνουν για πολλά χρόνια, ο Hawking έχει ζήσει πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο που δεν ξεπερνά την δεκαετία. Λόγο της παράλυσης του επικοινωνεί με μικρά

τινάγματα του προσώπου του και μέσω του υπολογιστή που έχει συνδεθεί με το αναπηρικό του καροτσάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου